Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 21 december 2015

Lucka 21, Hydrangea aspera ssp. sargentiana


Välkommen till Torvans adventskalender!

Världens absolut läckraste buske!


Och då citerar jag Henrik Zetterlund, en av Sveriges kändaste profiler bland växtkännarna.Jag älskar min Hydrangea aspera ssp. sargentiana, min sammetshortensia! Egentligen har jag två stycken men en av dem har jag misshandlat, den är förskräckligt ful. Varje år tänker jag att jag ska flytta den och varje år när möjligheten är över, märker jag att den står där alltid har stått. Märkligt! 

Att den kallas sammetshortensia beror på stammarnas, grenarnas och bladens behåring. Den ser nästan ut som om den är klädd med mossa.

Busken blir stor och kraftig om den får stå i näringsrik och fuktighetshållande jord. Den bör också placeras så att den inte får för mycket sol. Solbrända blad är inte vackert. Ett vindskyddat läge är bra eftersom bladen är stora, de kan blåsa sönder.

 Spegling i fågelbadet.Som sagt, världens läckraste buske! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar