Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

fredag 26 oktober 2012

Grönt är skönt

Jag har nyligen bloggat om starka färger i trädgården och också om vackra nyanser av härligt brunt. Idag ska jag berätta om en del av det som igår fortfarande var grönt här i trädgården. Idag ligger det lite snö där ute men det är ytterst lite som tur är. Jag håller tummarna för att det smälter bort under dagen.
 
 
Här är min sköna gröna Chamaecyparis pisifera ’Sungold’ som jag har börjat att stamma upp.
 

 
Syrener är fantastiska! Syringa vulgaris, den vanliga bondsyrenen, behåller sina gröna blad länge.  Den bryter tidigt och de underbara, doftande blommorna får oss att drömma om en kommande, och alldeles säkert, underbar sommar. Syren är en klassisk, lätt buske som vi har använt i våra trädgårdar under mycket lång tid och det är minsann inte konstigt. Här är bladen på Syringa vulgaris ' Krasavitsa Moskvy' eller om ni så vill, 'Beauty of Moscow'.


I en av krukorna på altanen frodas klövern, Trifolium repens 'Debbie'. Jag är ganska säker på att den kommer att finnas där i vår också. Jag har en annan namnsort av Trifolium repens som har klarat flera vintrar i kruka utan något som helst skydd.

 
Dioscorea balcanica är fortfarande grön men inte lika friskt som förut. Den bleknar nu sakta.


Den variegerade flädern är fortfarande lika vacker.En av mina favoritormbunkar är Blechnum spicant. Den har två typer av blad, sterila och fertila. De fertila bladen är de som är uppåtriktade och på dem sitter sporerna. När sporerna har spridits så vissnar  bladen. De sterila bladen ligger mer utbredda på marken.

Kambräken är det svenska namnet och det är lätt att förstå varför den har fått detta namn. Den är vintergrön, ca 30 cm hög och den enda tid under året som den inte är fantastisk, är under våren då bladen kan se lite anfrätta ut efter den gångna vintern. Nya vackra blad växer senare ut.


 Det finns många fantastiska färger men ingen lika underbar som den
GRÖNA!
 
tycker pia

 

2 kommentarer:

  1. Att grönt är skönt ett som är säkert! Det vita som ligger ovanpå det gröna just nu är jag däremot inte så förtjust i...åtminstone inte i oktober:-(
    Ormbunkar är ett gryende intresse hos mig, inte minst efter att vi var hos dig i höstas. Den du visar idag är ju riktigt läcker!
    Ha en fin dag och så håller vi tummarna för en snöfri helg:-)

    SvaraRadera
  2. En effektiv, solig och ljum helg, eller hur! /pia

    SvaraRadera