Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 22 oktober 2012

De starka färgernas månad

Vi är nu inne i de starka färgernas månad men också förfallets månad. Snart går trädgården in i en välbehövlig vila efter att ha givit oss så mycket under en lång växtsäsong.


Mycket regn har vi fått och en del av våra växter har väl inte tyckt att det har varit optimala förhållanden medan andra istället har fått exakt vad de vill ha.

Nu mot slutet av oktober har en del bladverk i trädgården, börjat att falla och andra har antagit otroligt starka färger. Jag har ganska många lönnar i trädgården och de får ofta fantastiska färger.Acer palmatum 'Dissectum'
 

 
Acer griseum, kopparlönn
 
 
Acer palmatum  var. dissectum 'Garnet'
 
 
Acer palmatum 'Inaba Shidare' är ännu rödare än 'Garnet' även om det inte riktigt syns på bilderna. Det är antagligen fotografens fel.
 
 
En liten låg Acer palmatum som jag har tappat namnet på, sveper sina ögonfransar mot fågelbadet.
 
 
Ett annat träd med fantastiska höstfärger, Judasträdet, Cercis canadensis 'Forest Pansy', har klarat två vintrar. Undrar hur det ska gå under den kommande vintern? Jag är allt lite orolig, har det inte regnat för mycket? Hur ska det gå när det fryser på, nu när jorden är så mättad med vatten?
 
Igår var det en otroligt gråmulen dag men nog lystes den upp av dessa glödande höstfärger!
 
 

4 kommentarer:

 1. Acer dissectum 'Garnet' har jag också, men mitt träd är nytt i år, så det har inte så många blad ännu :-)
  Vilka härliga höstbilder du visar. Judasträdet är ju helt underbart!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga färger. Det är bäst att passa på för efter nästa frost så falller de nog till marken.

  SvaraRadera
 3. Nu är kylan på väg. Det ska bli bistra nätter de kommande nätterna och antagligen har du rätt Gun. Inte kul.

  Judasträdet är verkligen fantastiskt men det är väldigt litet. Faktiskt inget träd alls än. Det fryser in lite under vintern och växer sedan till under sommaren så kanske, kanske att det har växt lite men inte är det mycket. Det står och stampar i ungefär samma storlek. Måtte det få stampa ett år till!

  SvaraRadera
 4. Ditt judasträd är jättefint JU!

  Det handlar väl inte om hur stort ett träd är. Utan bara om hur mycket man tycker om det - sådetså. (Ditt är större än vårt, fastän vi haft vårt längre ;-) )

  SvaraRadera