Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

tisdag 23 april 2013

Jag är arg!

Koltrasten sjunger så fantastiskt vackert. Det finns nog inget ljud som är mer hoppingivande än koltrastens sång.


Crocus tommasinianus 'Ruby Giant' blommar och det är en riktig favorit. Färgen har en speciell nyans som gör att den syns mycket långt.

Krokus är en ganska fantastisk växt. Den blommar så väldigt tidigt, när man hungrar som mest efter växtkraft och färg. Den kräver inte mycket skötsel, det är bara att gräva ner de små lökarna på hösten och de kräver ingen särskilt god jord heller. Det är bara att lyfta bort en bit av gräsmattetorvan och stoppa ner lökarna med lite benmjöl i botten. Det svåra kan vara att välja bland de olika krokusarterna och färgerna. Det finns många underbara att välja mellan.


Crocus chrysanthus 'Aubade', en snövit bägarkrokus med ljust gult svalg.
 
 
Så var det då det där med skadedjuren här på Torvan, rådjur och hare, de förbenade djuren! Jag är så arg! Jag har precis gått en liten runda och jag blev argare och argare under tiden jag gick. Det är otroliga mängder av mina tulpaner som är avätna och en del krokus är uppdragna! Jag har spritt ut blodmjöl men jag borde ha gjort det en extra gång. Tyvärr har jag en stukad fot så har jag haft svårt att vandra runt. Och dessutom har det regnat så blodmjölet har regnat bort.
 
Just nu spelar det ingen roll att koltrasten sjunger.
 
 
Dagens råd är, sprid ut blodmjöl och stuka inga fötter! 




 

5 kommentarer:

  1. Åh stackars dig och dina lökväxter! Vi vet precis hur det är med de där #"¤"&" odjuren. Vi slänger alltid på blodmjöl på söndagar innan vi åker hem - och håller tummarna för att det inte ska regna bort... vi är hemskt nyfikna på hur det går med din Araucaria - den såg så jättepigg ut på bilden häromdagen! Vår övervintrar inomhus... Hälsningar, Kjell och Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kjell och Anna-Karin!
      Ja, det var inte kul att komma ut och se förödelsen. Idag har jag skrämt bort en råbock från tomten. Tror inte han hann äta något. GÅ HEM med dig, skrek jag. Han tittade lite förvånat på mig och sedan spankulerade han långsamt iväg.

      Hur varmt har ni där Araucarian bor på vintern? Vanlig inomhustemp. eller svalare

      Kram pia

      Radera
    2. Vi känner igen beskrivningen av rådjurens brist på respekt! Vi börjar fundera på om de är hörselskadade (men mer sannolikt är de bara förbaskat dumma i huvudet).

      Araucarian (till vardags kallar vi honom "Apis" :-) ) bor i den del av huset som vi inte värmer upp på vintern. Oftast ligger temperaturen runt ca 8-10 grader. Men Apis har verkligen inte varit kinkig (vilket är lite oroande med tanke på att träd i kruka gärna får växa lite dåligt ;-) ) Han hade dock en gång en kusin från Norrköping som vi planterade ut, och för honom gick det mycket illa. Därav daltandet med Apis. Han är trots allt inköpt på Kew och hemsläpad som handbagage.

      Vi hoppas att fotläkandet sätter fart nu!

      Kram, K & AK

      Radera
  2. Nu tycker jag riktigt synd om dig. Vi har varit lite förskonade från rådjur och harar än så länge, peppar,peppar, men jag ser ju spår efter dom så mitt i allt tar dom väl det bästa. Hoppas det inte dröjer så länge med din onda fot, ha det bra så länge/Carita

    SvaraRadera
  3. Tack Carita! Vi var verkligen förskonade förra vintern och våren. Klart att man måste betala för det. Suck.
    Det går sakta framåt med foten... typ!

    Kram
    pia

    SvaraRadera