En liten morgonpromenad i trädgården avslöjade blommande Chrysosplenium macrophylla, silverpudra. Den blommar nu, samtidigt med bägarkrokusen, precis som den ska. Den är en fantastisk vårprimör från Kina, en ganska ny invandrare som uppskattas av oss nordbor eftersom den ju blommar mycket tidigt.
De sista dagarna har jag spanat intensivt efter lyckor och olyckor och det har varit en bra vinter! Hej och hå, vilken konstig sak att skriva men faktiskt är det sant, åtminstone när det gäller de plantor som övervintrat i små plastkrukor som stått på marken. Jag borde ha täckt dem med vinterväv men snön överraskade mig, jag hann inte. Jag har skänkt alla de där krukorna många bekymrade tankar under vintern, särskilt under den långa, mycket kalla perioden då termometern visade 26 minusgrader.
Varje dag hittar jag nya överraskningar i krukorna. Fritillaria aurea 'Golden Flag' tittar upp trots att de stod oskyddade närmast husväggen och inte var det mycket snö på dem heller. Bara ett tunt lager som förvann snabbt. De tål tydligen frystorka. Det största hotet är ju fukt och det har de klarat sig ifrån.
Små Arum maculatum 'Rune', munkhätta, sticker upp ur försäljningskrukorna.
Uvularia grandiflora, sorgklocka, kärt barn har många namn. Guldrams, guldklockelilja, sorgklocka och det finns säkert fler namn än så. Jag tycker sorgklocka är det vackraste namnet. De blommar nu för de har fått bo ett tag i växthuset. Igår flyttade jag ut dem för att blomningen ska vara längre.
Snösmältningen är alltid ett hot. Om perioden med blöt snö, omväxlande med vatten och is i krukorna blir lite för lång, ja då ruttnar rötter, knölar och lökar. Det har inte varit några problem med det i år precis. Snön låg läääänge och så vips var den borta. Underbart! Faktum är att vi faktiskt har en liten hög med snö kvar där den inte stör någon. Den ligger vid Torvans ingång och den kommer absolut att ha smält till nästa lördag då jag öppnar för säsongen.
Jag har många spännande minibarrisar till försäljning. Här ovan Abies koreana 'Oberon', en liten koreagran som blir ungefär en halvmeter hög.
Här är Abies procera 'Blaue Hexe', en starkt blåfärgad kaskadgran, en dvärgform på stam som är härdig till zon IV.
Här ser ni Picea abies 'Cruenta', smultrongranen som har fått sitt namn efter de underbart röda granskotten på försommaren. Cruenta blir en normalstor gran.
VÄLKOMNA till Torvans säsongöppning nästa helg
den 4-5 maj. Jag har öppet kl. 11-15.
Vilka härliga bilder! Jag är också glatt förvånad över hur mycket som trots allt har klarat sig den här vintern.
SvaraRaderaNär jag bara får gjort i ordning min nya rabatt kommer jag och handlar minibarrisar av dig - jisses va läckra de är!
Kram!
Visst är det trevligt med allt som kommer upp och så snabbt det går!
SvaraRaderaDu är så välkommen Nora!
Kram!
Gunilla är styrkt av sin medverkan på nätet och laddar upp och ser fram emot ännu mer insatser...................
SvaraRaderaMvh
Sven
Hej Sven! Så kul att höra av dig!!
SvaraRaderaJa, jag säger bara det, jag skulle inte klara mig utan Gunilla! Hon har varit här idag och vi har slagits mot stora rosen!
Trevlig semester!
/pia