Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 25 mars 2021

Säsongsöppning på Torvan 24-25 april

 Nu är det bara en månad kvar till Torvans öppning. Lördagen och söndagen den 24-25 april blir första öppningshelgen i år. 

Jag har naturligtvis börjat lite med förberedelserna. Att plocka fram övervintrade växter, städa i trädgården, att prissätta och se till så att det blir fint i den delen där Torvan finns, själva försäljningsdelen av trädgården, tar tid. Sedan ska de nya leveranser som har börjat att anlända, packas upp och plockas fram och nya inköpta växter ska få sin plats på försäljningsborden. Roligt pyssel som gör att jag verkligen inser att det är VÅR!


Fyllda snödroppar


Den primulan som alltid blommar allra först på våren är Primula vulgaris ssp. rubra eller Primula vulgaris ssp. sibthorpii. Jag blir alltid så glad när jag ser den blomma. De där som är allra först, de är fantastiska!


Och så krokusarna! Här är det Crocus 'Cream Beauty', en av mina absoluta favoriter! Här har jag inte lyckats fånga några bin på bilden, men nästan alltid när man går förbi så surrar de lyckligt i och runt krokusarna. Det är ont om mat för dem så här tidigt och de har vaknat och är hungriga efter vintern. Klart man ska sätta massor av krokus och hjälpa dem!

Här kommer några få bilder på tidigt blommande växter som jag kommer att ha på försäljningsborden. 

Anemone x lipsiensis 'Sioux', är en nyhet som jag inte har sålt tidigare. Det är en svavelsippa som har mörka blad när den är ny, senare blir bladen gröna. 


Den här hundtandsliljan är en skönhet! Erythronium 'White Beauty' är lättodlad om den får en mullrik halvskuggig växtplats och många har frågat om jag har den till försäljning. Jag har den ju i egen rabatt och den har frestat många. Svaret har tidigare varit nej, men i år finns den.Klockliljesläktet är stort och många av dem är svårodlade. Dock inte denna! Placera den väldränerat så får du njuta av dem i många år. Det är Fritillaria michailowskyi med det svenska namnet guldkantad klocklilja. Kanske är det svenska namnet lättare att minnas.


Förra året sådde jag Lewisia tweedyi, praktlewisia. De är färdiga för försäljning i år. Jag skattar denna växt mycket högt! Den är perfekt att sätta intill husgrunden där det blir torrt under sommaren. Den vill nämligen ha sommartorka, precis som tulpaner. Jag har mina på östsidan av huset dit solen bara når en kort stund på morgonen. När man läser beskrivningar av denna så står det alltid att den vill ha sol. Enligt min erfarenhet behöver den faktiskt inte så mycket sol. Många växter slår ihop sina kronblad i skugga men det gör inte lewisior. Dessutom varar blomningen längre i skugga.


Muscari 'Pink Sunrise', en ljuvligt babyrosa pärlhyacint som har varit mycket dyr och eftertraktad i ganska många år nu. Priset har sjunkit lite och jag har dem uppkrukade till försäljning.
Oxalis enneaphylla 'Fairytale', en klippoxalis med namnet som översatt till svenska blir 'Saga'. Den är verkligen sagolikt vacker! När jag förra gången hade den till försäljning och lade ut en bild på den på instagram så kom massor av beställningar och jag blev av med alla plantor under en enda helg.


Lite annat till trädgården kommer också att finnas till försäljning. 

Vi är stolta återförsäljare till Kullagårdens växtstöd!Jag säljer mycket rostiga grejer till trädgården. En söt igelkott är ny i sortimentet.

Klart man måste ha djur i trädgården, eller inomhus! Den här kan man pussa på, om man hinner.


Det är viktigt att hålla reda på hur mycket regn som har kommit. Ugglan är klok och ljuger aldrig! Om ni också behöver en klok uggla så finns den här på Torvan.
Välkommen-skylten är böjbar, om man så vill och kan hängas på ett strategiskt ställe!

💚💚💚

VÄLKOMMEN TILL TORVAN 

I HELGEN 24-25 APRIL

KL. 10-14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar