Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

onsdag 29 februari 2012

Härligt, härligt men farligt, farligt!

Milt och soligt har det varit idag. Det är ju väldigt skönt när solen börjar värma och man kan vända upp ansiktet mot ljuset och faktiskt känna att vintern börjar släppa järngreppet.

Tyvärrr är det inte bara njutning med det. Lite bekymmersamt är det allt. Jag har växter som jag nu måste täcka mot det skarpa solskenet. Bland annat är det en Yucca gloriosa som jag planterade sent i höstas, som jag måste täcka. Den ser väldigt fin ut än så länge men nu kommer den svåra tiden när den inte kan dra upp fukt till bladen eftersom marken och vattnet är fruset. Avdunstningen från bladen en dag som idag, när solen har legat på, är avsevärd. Det ska bli spännande att se hur det här Yuccaäventyret avlöper. Jag har Yucca filamentosa sedan många år tillbaka så jag vet att den klarar sig fint här men Y. gloriosa är känsligare och den hade definitivt inte rotat sig när vintern kom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Yucca_gloriosa

Sedan har vi ju problemet med isiga krukor med smältvatten ovanpå. Ett inte helt lättlöst problem. Undrar hur Delosperma congestum, en invandrare från sydafrika, gillar det?

Delosperma congestum

Och Pulsatilla vernalis, mosipporna, som avskyr fukt, hur blir det med dem?


Och de andra arterna av Pulsatilla, backsipporna...

Nåja, vår vill vi ju ha i alla fall och lite svinn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar