Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

söndag 3 maj 2020

Backsippor!

Vilken underbar dag det var igår! Långväga trädgårdskompisar tog en liten tripp till Stockholm och hälsade på mig på Torvan, och kortväga trädgårdskompisar kom också! Sååå roligt! 
Många kom till Torvan igår, och det var ju ett fantastiskt trädgårdsväder! Solsken hela dagen! Det var annat än fredagens väder det!

Nu känns det verkligen att trädgårdstiden är i gång på allvar! Det är oerhört mycket som blommar, det gör ju det så här i början av maj. 

Jag tänkte visa er lite backsippor! De, bland mycket annat blommar nu, och de trivs verkligen i sanden här på Torvan. Att ha sin trädgård högst uppe på en rullstensås har sina nackdelar, men det finns fördelar också! Backsipporna trivs här!


Pulsatilla grandis, stor backsippaPulsatilla patens v. flavescens, gul nipsippaPulsatilla tatewakii, skålsippa
Denna backsippa kommer från östra Asien. 
Pulsatilla vulgaris 'Perlen Glocken'
Pulsatilla zimmermanni
är utrotningshotad i naturen. Den finns bara i Slovenien och Ungern och så på Torvan förstås. Skämt åsido, den finns alldeles säkert i fler trädgårdar än min. Sedan om min är helt "art-ren" har jag svårt att bedöma. 


Dessa backsippor har fått fröså sig själva och jag har tagit en del tillvara. De står nära varandra och det har varit öppen pollinering så det ska bli spännande att se hur de blir. Nästa år borde jag kunna sälja några av dem.

Hoppas vi ses nästa lördag
 den 9 maj kl. 11-14!
VÄLKOMNA!

2 kommentarer:

  1. Vilka fina Backsippor, dina bilder väcker ha-begär :-)
    'Perlen Glocke' har jag också, men hos mig har den inte börjat blomma än, jag har något att se framemot!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Åh, jag trodde det var senare här än hos er! Det är otroligt ändå så fort det går när det startar. Det var mycket som slog ut förra veckan trots att det var så kallt.

    SvaraRadera