Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

onsdag 9 april 2014

April

Oj,  vad det regnar! Det lockar inte att gå ut och mysa precis men jag är glad över regnet! Det var riktigt torrt innan! Nu hör jag nästan mannen säga "Jaha, nu börjas det igen" och han har rätt! Jag brukar ofta klaga över och oroa mig över hur torrt det är i trädgården. Att bo på en sandås har sina nackdelar. Om det är för långt mellan skurarna blir det tvär-torrt! Men det finns fördelar också minsann! Fördelar som det har tagit mig många år att se och upptäcka. Växter med tveksam härdighet klarar sig förhållandevis bra. Lignoser, vedartade växter, mognar av i god tid på hösten och många vårar har jag förvånat upptäckt att en växt som jag oroat mig för under vintern, har klarat en vinter till.

Aj aj, ta i trä! Har jag sagt för mycket nu?!


Catalpa bignonoides 'Aurea'

Torvan ligger i växtzon III-IV. Tullinge ligger nära Mälaren och runt Mälaren ska det ju vara växtzon II men det går ett kallstråk tvärs genom Tullinge. Här ligger snön kvar längst och dessutom brukar vi ha mer snö här än på platser runt om Stockholm. Nu är jag väldigt ovetenskaplig i mina påstående men jag lovar att det finns mer än ett korn av sanning i detta.Liriodendron tulipfera, tulpanträdCercis canadensis 'Forrest Pansy'Araucaria araucana, apträd

Detta var några onsdagstankar i början av april!

5 kommentarer:

 1. Jag känner igen det där med zoner, vi har också ett kallstråk tvärs över tomten och vi ligger ju lite i en grop med lera, det låter väl bra? Man får göra det bästa av det man har. En del växter har jag inte vågat mig på fast dom borde gå här. Ha det fin i regnet, vi hade också torrt tyckte jag. Vi hörs/Carita

  SvaraRadera
 2. Ha-ha, här har du en till som oroar sig över torka och som lusläser väderleksrapporterna på sommarhalvåret. Bor man på ett berg med tunt jordlager och dessutom egen brunn så är det inte kul när det blir för torrt. Så jag samlar regnvatten i tunnor och vattnar med, att ta från kranen gör jag bara till det som står i krukor eller skall ätas.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Gräset är helt klart grönare på andra sidan staketet. Jag skulle gärna ha lite lera i trädgården. Ni har så underbart frodigt hos er , Carita!

  Jag MÅSTE börja samla regnvatten! Pinsamt att jag inte gör det! Kram!

  SvaraRadera
 4. Direkt efter påsk får man nog ta fram gräsklipparen och klippa gräset.
  Vi ses snart, när du har öppnat för säsongen igen!
  Sophia

  SvaraRadera
 5. Jättekul Sophia! Välkommen! Jag har dukat upp massor med kul på plantborden.
  /pia

  SvaraRadera