Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

tisdag 2 juli 2013

God morgon!

Det är en underbar morgon! Småfåglarna är fyllda av energi där ute. Jag har precis suttit ute en halvtimme med min första kaffekopp för dagen och med hunden i knäet. Vi hade en riktigt mysig morgonstund! Sedan var jag tvungen att fylla på kaffekoppen men hunden ville inte gå in innan jag hade lovat att vi snart skulle gå ut igen.


Jag har suttit och tittat på paradisbusken, Kolkwitzia amabilis och bestämt att jag ska klippa lite i den. Jag klippte ordentligt förra sommaren, tillräckligt för att den skulle förlora formen på det mest snöpliga sätt. Den har rättat till sig lite men inte tillräckligt. De flesta verkar gilla dess doft men det gör inte jag! Jag upplever den som kvalmig och obehaglig. Dofter kan verkligen upplevas olika.
Däremot är doften på denna trädgårdsiris, Iris germanica, helt fantastisk, tycker jag. En stark och god doft har den. Tyvärr har jag inte namnet på irisen. Etiketten har försvunnit men ett litet hopp finns att jag hittar den när jag tar upp irisen för att dela den.Denna iris Iris germanica 'Hemstiched' köpte jag in i våras och den doftar också, men bara med en svag, lite subtil doft. Jag måste tillstå att jag blev besviken, jag hade faktiskt hoppats på mer. Jag tycker mycket om den ändå. Den är vacker! Jag har haft denna till försäljning och jag har några få exemplar kvar till i augusti när jag öppnar Torvan igen.

Jag har haft ganska många Iris germanica-varianter till försäljning i år. De är så tacksamma och blommar så snällt under förutsättning att man planterar dem ytligt. De är otroligt torktåliga och står som spjut i trädgården även under riktigt torra perioder.

Jag har redan beställt ett ganska stort antal trädgårdsiris, Iris germanica till nästa år och då kommer jag också att ha ett litet antal spännande sorter av strandiris, Iris sibirica till försäljning. De är också mycket skötsamma men behöver mer fukt är trädgårdsirisen.

Ha en riktigt skön dag! Hoppas att ni har möjlighet att vara ute i solen!


 

3 kommentarer:

 1. Jaha, då är du garanterat åtminstone en kund nästa år! För finns det Iris då kommer jag:-)

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Bra Nora! Det ser jag fram emot!

  Har du planterat dina senaste inköp?

  Jag är så nöjd för jag har planterat i mina stora "planteringslådor" som har stått sedan mässan. Det har tagit tid att bestämma mig för var de skulle stå. Inga iris i dem, hostalådor blev det.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag har planterat Solhattarna, Dagliljan och Irisarna. Resten hoppas jag få i jorden idag. Hosta i krukor och lådor är jättefint! Ett bra val!
  Ha en fin dag i trädgården!
  Kram

  SvaraRadera