Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

tisdag 1 januari 2013

Första dagen på nya trädgårdsåret

Så var det nu den första dagen på det nya året 2013 och idag har jag sått. Sådd hör nyårsdagen till. Det var papperssådd som gällde idag eftersom jorden ligger där ute under snön och idag skulle det kanske ha varit svårt att få tag på jord. Perliten står på altanen men jag vet inte hur jag tänkte när jag inte la några säckar jord vid sidan om perliten. På hösten är det så svårt att tro att det ska komma snö, tycker jag. Jag blir lite överraskad varje år. Ja, jag vet, det ÄR korkat!

Mitt lilla växthus i mars för några år sedan.

Jag har inte gått igenom alla mina fröpåsar än och det kommer att ta ganska lång tid i anspråk. Det är ett sådant trevligt jobb, nyårsdagsjobb, lugna dagars jobb. Fröpåsar i olika högar, en för de påsar som ska slängas eftersom de är för gamla eller ointressanta, en annan hög för dem som nog är för gamla, men som kan gro ändå. (Dessa sås alltid i papper så att jag kan kolla grobarheten.) En annan för dem som ska sås inne i mörker, en för dem som ska sås inne i ljus. Sedan har vi dem som ska ut på altanen efter några dagar inomhus. En annan hög för frön med hårt skal som behöver göras hål på... Många högar blir det!

Jag sitter också med växtlistor. Jag beställer en del spännande, färdiga plantor för leverans till Torvan. Kul jobb idag, med en för ett antal timmar sedan, ljus dag utanför, nu har tyvärr mörkret fallit. Solen sken nästan igenom molnen och det droppade från taken. Det är nästan så att man kan luras att tro det är lite vår där utanför.

 
Podophyllum 'Spotty Dotty', ett fotblad som jag hoppas kunna ha till försäljning i år. Många stannar till och tittar extra på det frodiga bladverket. Hon är vacker, min fläckiga Dotty.


Asplenium scolopendrium, en av olika varianter av hjorttunga som finns i ett av mina partier. Till sommaren bör jag ha en kul namnsort av hjorttunga till försäljning.

Imorgon får jag hem jord. Jag har snälla barn som bryr sig om sin mamma! 

6 kommentarer:

 1. Kul att planera och sortera frön. Jag har min sista lediga dag i morgon innan jag börjar jobba igen och exakt det ska jag syssla med. Jag tänker även plantera. Jag ser fram emot att ta en tur till dig i vår! Vill absolut ha ett fotblad till mitt woodland!

  Ha en god fortsättning!

  SvaraRadera
 2. Så härligt det låter och underbart med snälla barn :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. 'Spotty dotty' står på min önskelista efter att jag var hos dig i höstas. Om den kommer finnas till försäljning i år så kommer jag stå först i kön för att handla - den är ju så läcker!
  Mina säckar med såjord har också legat ute under snön, INTE smart, men jag förträngde också möjligheten för snö när jag la dom där i november. Nu har det tinat såpass på balkongen att jag kunde gräva fram en säck från balkongen igår, så idag skall det sås:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 4. Vad duktig du är, jag får dåligt samvete för jag har inte börjat så än. Enda frö som kommit i jorden är svart valnöt, spännande att se om det blir något.
  Just nu är jag riktigt dunderförkyld men det går väl över snart. Ha det bra/Carita

  SvaraRadera
 5. Hejsan - fin hemsida du har. Kom in på den av en slump då jag skulle kolla det här med papperssådd, kände igen namnet på bloggen och inser nu att det var du som föreläste om blötbäddar på STA-mötet i nov. Det var riktigt intressant, var på mitt första STAmöte så jag fick en hel del inspiration. Apropå papperssådd så borde väl förra årets frörester ha kvar så pass mycket av grobarhet att de skulle användas till papperssådd. De ligger i växthuset.. Har ju inte testat detta förrut men läste en lång uppsats om det tidigare.
  Hälsningar Ann-Katrin L

  SvaraRadera
 6. Hej allihop och tack för era kommentarer! Det är jätteroligt att få möta trädgårdskompisar och prata lite fast snön ligger djup.
  Till Anki vill jag säga att pappersådd är underbart roligt för man kommer undret då fröna gror, så nära. Man ser allt och det är ett riktigt trolleri! Hoppas vi ses på många STA-möten Anki!
  Stackars Carita! Hoppas att du har kryat på dig!
  Till Veronica och Nora, jag har fått klartecken för Spotty Dotty men jag kommer inte att ha så väldigt många plantor. Kanske ni ska fundera på om ni vill reservera varsin planta. Vi kan kanske mejla när det börjar närma sig.
  Till Helena, ha det bäst du också... och självklart ni andra också! /pia

  SvaraRadera