Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 29 december 2012

Gott Slut på det gamla året!

Idag är jag glad! Det var inte så illa med mitt lilla växthus som jag befarade! Strax före jul föll en stor tallgren ner på växthuset och ett tag trodde jag att den bara vilade sig lite elegant på huset. Sedan insåg jag att grenen var som ett isberg, det var bara en liten del av den som var utanför, resten låg där inne. Vi har haft så mycket snö att man inte kunnat uppskatta skadan men idag när snön har droppat ner från trädens grenar och från växthusets tak kunde mannen i huset undersöka hur det låg till. Kanalplastskivan hade bara bågnat av gren- och snötyngden och nu är den rätt placerad igen. Ett växthus av glas är naturligtvis vackrare men oj så tacksam jag är att jag beslutade mig för ett i kanalplast! Mitt lilla gullehus!!

Vi har massor av blommor här inne att njuta av nu under helgerna. Vi har flera av den vita dubbla amaryllisen 'Alfresco', flera enkla vita, som jag har glömt namnet på, den mörkt, mörkt röda Amaryllis 'Benfica', vita hyacinter, högresta Phalaenopsis, brudorkidéer och självklart har vi också julstjärnor.

Amaryllis 'Alfresco'

Men nog längtar jag efter det gröna där ute, det som vilar under snön. Jag är bara orolig för vad som ska komma upp i tö. Detta tyngande snötäcke utan tjäle i marken som håller emot! Vad har, förutom äppelträdet, syrenerna och mitt lilla judasträd, lutat sig mot marken och kanske brutits?

Men en sak i sänder! Idag är jag nöjd över att det gick så bra med växthuset! Och se här nedan vad vi väntar på och längtar efter! Bilderna är tagna i april.


Pulsatilla vernalis, mosippan som är så ullig och gullig. Hon behöver ett ordentligt väldränerat läge och det får hon här på Torvan.


Crocus tommasiniana 'Ruby Giant' som nog fortfarande är min favorit bland krokusarna. Hon är så bekymmersfri och vacker. Färgen är så fantastiskt lysande att man ser henne på långt avstånd och hon kommer snällt tillbaka år efter år.

 
Helleborus orientalis, julrosen solar sig i aprilsolen.
 
 
Rhododendron primuliflorum, en underbart söt prinsessa.
 
När vi vet vad vi väntar på, så kan vi stå ut med snöslasket och halkan,
tänker pia!

2 kommentarer:

 1. Jag känner samma oro som du över all denna blötsnö som tynger trädgården. Lite orolig blir jag för allt tövatten också eftersom det inte finns någon tjäle i marken. Hoppas nu bara inte att all snö försvinner och att det fryser på sedan. För även om jag ogillar både snö och slask så ogillar jag barfrost ännu mer:-)

  Min fina olvon vid ingångsdörren har fått en knäckt gren och jag är rädd att några Rhododendron har fått skador också. Men, men lite svinn får man väl räkna med - förhoppningsvis klarar sig det mesta.

  Önskar dig ett riktigt gott slut på 2012! Skall bli spännande att följa din blogg i 2013 också och till våren kommer jag och besöker dig i Torvan igen!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Hej Nora!
  Nu har det smält undan en del och det är jag också orolig över. Inte för att man kan göra något åt eländet men föreställ dig alla mina tusentals krukor som står under snön. Så länge det var snö så var det jättebra men nu med allt detta blöta som rinner ner i dem. Oj, oj, oj, nog finns det att oroa sig över alltid.

  Det finns ju ändå en fördel med att det inte är någo tjäle för smältvattnet kan rinna ner och undan.

  Nu struntar vi i bekymren en stund innan de övermannar oss igen. Nu firar vi nyår! Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig!
  Kram från
  pia

  SvaraRadera