Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

fredag 11 januari 2013

Trassel

Jag har haft trassel med bloggen. Helt plötsligt kunde jag inte lägga in bilder! Jag begrep ingenting och till slut fick jag hjälp av sonen som egentligen ingenting kan om bloggar. Han löste problemet på nolltid!

Vardagen har infunnit sig efter helgernas fester och ledighet och många har nog tyckt att det har varit en arbetssam vecka, jag också. Det är nog trots allt bra att vardagen, med vanliga rutiner och ett mer hälsosamt liv, kommer igång även om det är tufft i början.

Jag har börjat att fundera på kommande trädgårdssäsongs nya projekt. Det finns många att välja bland. En ny blötbädd som ska utformas så att lundväxter kan trivas där, det ska det bli. Den borde har gjorts förra året.

Viljan var god men det blev inte mer än så här förra året.


En ny myr ska det också bli men det går snabbt för det blir en liten en och järnringen står där redan och väntar. Jag kommer att bygga den precis som jag gjorde den förra, den som ni ser i framkant av bilden. Det är ju dumt att förändra ett vinnande koncept. Lätt är det också. Jag tejpade med silvertejp, fast dubbel byggplast mot insidan av järnringen och sedan fyllde jag ringen med ogödslad grov torv, sand och grus. Därefter vattnade jag ordentligt och planterade. I min myr finns bland annat några små hjortronplantor, en Sarracenia purpurea, flugtrumpet och så ligger där ett sjok med vitmossa. Det finns annat där också och eftersom plantorna växer till sig så måste jag ju ha en myr till. Det är ju självklart, eller hur!Sarracenia purpurea är härdig åtminstone här i Tullinge så den står ute året runt. Bladen är utformade som trattar. Små insekter trillar ner i trattarna och där bryts de ner till den näring som Sarracenian behöver.


Undrar om jag hinner med fler projekt än dessa? Jag skulle behöva ytterligare ett stenparti!!!

4 kommentarer:

 1. Va läcker den är din Sarracenia! Jag förstår inte hur du hinner med allt i din trädgård, du har ju din handelsträdgård att ta hand om också! Men finns bara lusten där så kan man klara mycket eller hur? :-)

  Ja, jag vill gärna reservera en 'Spotty dotty' om det går. Vi kan ju höras på bloggen, via mail eller på något STA-möte framöver. Annars står jag där, först i kön, när du öppnar till våren:-)
  Ha en skön fredag!

  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Så smart och fint. Flugtrumpet, är det inte en sån som säljs som krukväxt? klarar den sig ute alltså? En sån skulle jag vilja ha :)

  SvaraRadera
 3. Min damm som aldrig blir en damm för den läcker hur vi än tätar den, kanske ska få bli en myr.Sarracenian står där redan och för en tynande tillvaro. Din tog sig ju bra mycket bättre, trots ett år av vanskötsel.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att du ska göra en myr! Jag har varit så nöjd med min. Den har fungerat så himla bra och Sarracenian har verkligen växt till sig i år. Den har lagt all energi på att bli större så det blev ingen blomning i år men jag har hört av experten att det är helt normalt.

  Mia, om du köper en Sarracenia så måste den vara av arten S. purpurea. Det är den som är mest härdig. Sedan handlar det lite om var den kommer ifrån. Om den är uppfostrad långt söderut kan det bli problem men det är absolut värt några försök. Lycka till!

  Vi hörs vidare Nora. Jag reserverar ett exemplar av Dotty till dig.

  /pia

  SvaraRadera