Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 12 januari 2013

Fremontodendron mexicanum


Här är en invandrare som kanske bara är på ett lite kortare besök eftersom hen inte står ut med vårt klimat. Förresten, vem gör det? Exemplaret på bilden bor hos en trädgårdskompis och jag har fått frö!

Visst vill vi växtnördar tänja gränser, på vad som är möjligt och ibland blir vi glatt överraskade men tyvärr så är nog detta en växt för vinterträdgården under den bistrare delen av året. Vad gör man då om man inte har en sådan, jo då tar man in växten i bostaden eller garaget och hoppas på det bästa.

Det här är en buske som ska växa på sig snabbt och den kan nå en ansenlig höjd. Nåja, i kruka lär den inte bli så hög och så finns det ju sekatör om den nu skulle visa sig vara otroligt högväxande. Blommorna är mjukt stjärnformade och mättat guldgula och den blommar mer eller mindre hela sommaren.

Fremontodendron mexicanum är en av de arter som jag hittills har sått. Det kommer nog ta ett tag innan de gror, om de gror, och nu kan ni hjälpa mig med att hålla tummarna igen.

Det har ju givit gott resultat tidigare när ni har hållit tummarna!
 

5 kommentarer:

 1. Såklart vi håller tummarna! Det är kul att testa ovanliga sorters frö även fast det är svårt....

  SvaraRadera
 2. Otroligt speciell färg på blomman, gillar den verkligen. Är det någon typ av malva alltså?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Bettina, det är en malvaceae. http://www.malvaceae.info/Genera/Fremontodendreae/Fremontodendreae.php
   Här finns mer info.

   Radera
 4. Vilken snygging! Lovar att hålla tummarna:-)

  SvaraRadera