Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

tisdag 7 februari 2012

Rafinesquia neomexicana

Rafinesquian har grott! Det är bara fyra dagar sedan jag sådde den och det fanns ingenting spännande att titta på i krukan igår. Idag däremot! Märkligt och underbart! Det verkar som om alla frön gror precis samtidigt!

Jag föll för bilderna på denna spännande ettåring men jag vet inte hur den utvecklar sig. Jag hoppas ju på en låg kompakt planta men som sagt, vi får se i sommar. Om den är en snygging så blir fröna dyrbara. De ska samlas och sparas till kommande år så att jag har fina plantor då också.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rafinesquia_neomexicana


En annan ettåring som jag absolut vill ha varje sommar är Rhodochiton atrosanguineum, Törnrosas kjortel. Den har en växtkraft som heter duga och blommorna är speciella och vackra. Man måste så den tidigt eftersom den brukar kunna ta tid på sig innan den gror och sedan är den dessutom långsam i tillväxten i början. Jag placerar den i halvskugga eftersom jag inte tycker att det är så vackert när bladen antar en röd ton och det gör den i fullt solsken.

4 kommentarer:

 1. Hej, vad bra att få lite tips om Törnrosas kjortel, har sått den för första gången! Ska göra om du och sätta den i halvskugga/Ulrika

  SvaraRadera
 2. Hej Ulrika!
  Grattis till att ha hittat Törnrosas kjortel! Du kommer inte att bli besviken!
  /pia

  SvaraRadera
 3. Måste väl börja titta lite åt ettåringarnas håll också! Har knappast ens sått luktärter förut. /evab

  SvaraRadera
 4. Det är tunnsått, haha, med ettåringar här också men det är inte så dumt med något som blommar i krukorna. Det finns mycket fint! Jag har faktiskt fått upp ögonen för ettåringarna men jag väljer noggrannt för jag vill inte "slösa" med utrymmet. Perenner är så mycket viktigare! /pia

  SvaraRadera