Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 15 oktober 2011

Vass som trädgårdsväxt


Får jag presentera vass, Phragmites australis som trädgårdsväxt! Det är visserligen en variegerad vass, men ändå. Den är upptäckt på Österlen och har därifrån vandrat vidare till några, ännu så länge, ganska få trädgårdsägare. Jag sprider den så fort jag kan till mina kunder.

Vanlig vass blir upp till fyra meter hög. Denna variant blir hemma hos mig, en dryg meter. Jag skulle säkert kunna få den att bli högre om jag gödslade den men det har jag inte gjort hittills. Kanske jag ska göra det till våren som ett intressant experiment.

Den står nergrävd i en stor hink eftersom vass ju inte så gärna vill stå i ren torr sand. I hinken kan den stå lite blötare.Hinken tjänar ett annat syfte också. Vass sprider sig! Det är viktigt att begränsa dess framfart. Tyvärr grävde jag ner hinken lite för djupt eftersom jag inte ville se den fula svarta kanten på hinken. Det får jag betala för nu eftersom vassrötterna har smitit. Nåja, rymlingarna gräver jag upp, krukar och säljer.

Bilderna på vassen har jag tagit nu i oktober eftersom jag tycker att den är extra snygg nu på hösten. Vipporna är yviga och nästan svarta och de sitter kvar hela vintern. Strimmorna på bladen är gula och håller färgen hela säsongen.

Att ha denna vass i kruka utan dräneringshål på altanen borde vara en höjdare! Det ska jag ha nästa sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar