Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

söndag 29 maj 2011

Vad är en trädgård?

Vad är egentligen en trädgård och hur ska en trädgård vara? Jo, på alla möjliga sätt och vis kan den vara. De flesta har nog en idé om hur den bör vara men oj så mycket tycke och smak kan variera. Jätteroligt, tycker jag, att det kan vara så olika.

Det är roligt att få vandra runt i någon annans trädgård och titta! Förra lördagen åkte jag med Trädgårdsamatörerna, Stockholmskretsen, på en dagstur med buss och vi såg flera trädgårdar, alla lika fina ... och olika. Att få möjlighet att lära av andras lyckade och ibland också mindre lyckade projekt, är så värdefullt. Ofta ser man sådant som man absolut vill härma när man kommer hem.

I går öppnade jag Torvan och det är jättekul när de som kommer går runt och tittar och frågar. Det är bland det roligaste som finns, att få visa sin trädgård för sådana som är verkligt intresserade. Jag hade så trevligt igår! Jag hoppas att få en lika trevlig dag idag!


Det här såg jag en gång i en trädgård. Det är en liten viol, Viola hederacea, som är placerad i ett våtmarksparti. Jag har härmat detta i min lilla runda en-metersmyr. Ännu är det inte lika vackert eftersom mossan inte har vandrat in. Jag ska nog fuska med mossan och stoppa in lite. Jag vill inte vänta även om mossan brukar vara snabb. Violen kan dessutom inte vänta på mossan. Den är inte härdig så nästa år måste jag plantera nya violer om jag vill ha den där då också. Den blommar hela sommaren och sprider sig med utlöpare. På svenska kallas den Murgrönsviol och den kommer från Australien.

Mossa är vackert! Vi spenderar mycket tid i våra trädgårdar med att ta bort mossa. Helt fel, mina vänner! Titta på följande bilder från Göteborgs botaniska trädgård! Finns det en vackrare marktäckare än mossa?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar