Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 8 maj 2023

Massor av perenner och växtstöd på Torvan

God morgon! Än så länge sitter jag i soffan med min kaffekopp, men snart ska jag gå ut i trädgården och fortsätta med vårstädningen. Två helger har jag haft öppet på Torvan och det har varit väldigt trevliga dagar! Många har varit här och det är så jättekul! Det har blivit många samtal om den lååånga vintern och den kalla våren och vi har alla varit eniga, vi vill ha lite värme nu!



Den lilla rosa blodörten som kramar sig själv. Det är lite för kallt för att slå ut. Imorgon kanske?


Våren kommer alltid sent till vår trädgård Torvan och när många andras vårväxter är på tillbakagång så kommer våra igång på allvar. Eftersom våren har varit kall så står fortfarande väldigt många av blåsipporna i fullt flor här och en av dem, en rosa "vanlig" blåsippa har inte börjat blomma än. Den står nära ett torvblock och eftersom torven länge har en kärna av is inuti, så kyls omgivningen ner. Jag väntar varje år och tänker att, i år så kommer den inte blomma, men det har den gjort alla år hittills. Jag väntar tålmodigt.



I dvärgkörsbäret Prunus incisa 'Kojou-no-mai' surrar det febrilt. Jag har två stycken av detta lilla träd. Det ena är ympat på en annan grundstam så det är verkligen ett litet stamträd och det andra håller på att bli ett stamträd. Jag köpte det som en pytteliten buske, men nu när jag stammat upp det lite så ser det ut som ett litet träd det också. Det är inte så märkvärdigt alls när växtsäsongen kommit igång på allvar, men under vintern när det är avlövat är det fint, för grenarna och kvistarna bildar ett läckert mönster. När sedan blomningen kommer igång, och det gör den tidigt, på bara kvistar, så är bin och humlor lyckliga. Sådana växter som bjuder insekterna på blomning tidigt, de är oerhört värdefulla! Även vi människor får njuta!


Igår var första dagen som jag inte hade långkalsonger på under arbetsbyxorna, men det gick bra för jag hann inte sitta alls under gårdagen. Idag åker de kanske, kanske på igen, för idag har jag ganska mycket omkrukning av övervintrade växter att göra och då sitter jag oftast på marken. Det står en hel del kvar i bänkarna som behöver mer energi för den nya växtsäsongen. De pelargoner som har klarat vintern behöver också påfyllning. De ser inte särskild glada ut.


Jag har sålt en hel del växtstöd under dessa två öppethelger och det brukar jag alltid göra så här i början av säsongen. De är fantastiska, Kullagårdens växtstöd. De kommer från Per Johannesson, smeden på en gård i närheten av Falköping och Per och jag har haft ett samarbete i 20 år nu. Det är jag mycket stolt över! Här på lilla Torvan i Tullinge kan du hitta stöden och i Mälardalen finns de ingen annanstans. Lars körde från Uppsala igår för att köpa stöd, hans tre fina klematisar skulle ju få stöd i livet! 



Varmt välkomna till 

Torvan 

lördag & söndag 13-14 maj

kl. 10-14!

/hälsar pia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar