Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 31 maj 2014

Vart tog maj vägen?

Det är obegripligt! Maj månad försvann och jag hann inte med .... i år heller! Ändå har maj känts som en lång och intensiv månad då mycket har hänt.

Övergången från det skiraste skira i trädgården till att det grönskar överallt är en fantastisk upplevelse och jag vill, som de flesta andra, ha tid att njuta i lugn och ro. Det finns verkligen en orsak till talesättet att 'skomakaren har stängt mellan hägg och syren'. "Skomakaren" är en klok person!

Camassia leichtlinii 'Caerulea' som blommar just nu, är en snygging tycker jag. Den är en skir, stadig och pålitlig lökväxt som jag uppskattar mycket.Den växer hemma hos mig i ett parti där en parkaralia, Aralia elata står, vilken har sin naturliga hemvist i östra Ryssland, Kina, Korea och Japan. Den är inte att leka med för stammen har rejäla taggar. För säkerhets skull så har jag placerat den där jag brukar gå in i partiet för att rensa och jag lyckas alltid ta tag i stammen för att stödja mig på vägen. Smart!

Fritillaria camschatcensis Large Black, blommar nu och den kan inte hjälpas, det är häftigt med "svarta" blommor, tycker jag! Fritillaria camschatcensis Large Black
Jag  gillar verkligen fotblad! Här är Podophyllum hexandrum och jag tycker att blomman är mer lysande rosa i år än vad det brukar, men jag kanske inbillar mig.
Trillium grandiflorum 'Flore Pleno', stort treblad, börjar anta en rosa ton. De startar som snövita primadonnor och avslutar blomningen i en läcker rosa ton.
En tulpan som visat sig vara en riktig trotjänare och som har en läcker krämgul nyans med rosa toner (nu låter jag som Bengt Grive igen), är Tulipa batalinii 'Honky Tonk'. Den blir ca 15 cm hög och är stadig. Jag avskyr när tulpanernas stjälkar inte klarar tyngden av blomman men Honky Tonk är en pålitlig en! Honky Tonks blomning går mot sitt avslut men han är fortfarande snygg tycker jag.


Nu ska jag snart gå ut och öppna min lilla plantskola Torvan. Tyvärr regnar det men smhi säger att det ska bli helt ok väder idag och det litar jag på!

Vi ses kanske därute? Välkomna till Torvan kl. 11-15!

3 kommentarer:

 1. Ja, tänk att maj redan är över. Jag tycker det känns som "nyss" jag var och besökte dig, men det var ju faktiskt första helgen i maj - en halv evighet sedan:-)
  Jättefina bilder du visar!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Tack Nora!
  Den första ogräsrensningen måste "göras om". Fort går det nu och nu är det juni så det är faktiskt sommar, åtminstone enligt Elsa Beskow.
  Kram!
  pia

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera