Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

söndag 29 december 2013

Lite nervöst
Mitt lilla apträd, Araucaria araucana, mår strålande än så länge. Det har klarat en vinter här i Tullinge och det var en kall vinter. Vi hade -26 grader i minst en hel vecka men vi hade också en meter snö som skyddande svepte en filt runt det lilla trädet.

Jag njuter av denna underbart milda vinter men den lovar inte gott för mitt lilla apträds framtid. Det kan smälla till när som helst och bli riktigt, riktigt kallt och då...


Bredvid apträdet finns mina två små myrar eller om ni så vill, mina två "Bog Gardens".
Flugtrumpeten, Sarracenia purpurea, mår också utmärkt.


Den har visat sig vara mycket härdig, men som sagt, vi har haft mycket snö de senaste vintrarna! Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska hjälpa mina köttätande växter i myrarna med ett skyddande täcke av barr. Löven som föll från björken och lade sig som ett täcke ovanpå, har jag rensat bort eftersom jag vill vara säker på att omgivningen ska vara så sur och näringsfattig som möjligt.


I myren finns det lite av varje när det gäller växter och i våras hade jag lyckan att kunna plantera Sarracenia psittacina och två former av Sarracenia purpurea utöver den flugtrumpet jag redan hade men även Dionea muscipula, Drosera binata och Utricularia dichotoma. Jag har låtit en planta av vardera sort stanna kvar i myren under vintern och resten av plantorna övervintrar jag för säkerhets skull i garaget. Härdigheten är mycket tvivelaktig för de flesta av sorterna men man måste ju testa!

Håll tummarna!

8 kommentarer:

 1. Ja ditt Apträd får verkligen testat två helt olika vintrar. För min egen del så gillar jag inte snö och är glad så länge den håller sig borta. Men skulle det slå om och bli kallt nu så är det frågan hur det går med allt nyplanterat och sånt som står kvar i pallkragarna ute......lite nervöst är det allt!
  Kram Nora (och ja, jag håller givetvis tummarna för både Apträdet och myrväxterna:-)

  SvaraRadera
 2. Jamen visst njuter man av den här sortens vinterväder???

  Kul att se bilder på dina fina myrar. Fantastiska färger i det vinterbrun-murriga! Och det kommer gå jättebra för ditt apträd (men för säkerhets skull håller vi såklart tummarna). God fortsättning!
  /Kjell & AK

  SvaraRadera
 3. Jag håller alla tummar och tår! Vill inte få en hel massa snö och vargavinter nu...då ligger väl snön kvar till i maj!
  Gott Nytt År!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Stort tack för tummarna som ni håller och det är verkligen kul att märka att det är fler än jag som gillar milda vintrar. Det är verkligen TOPPEN när det är snöfritt och milt!

  SvaraRadera
 5. Jag har också ett nytt apträd. Det har jag täckt helt med markväv. Spännande!

  SvaraRadera
 6. Lycka till! Det borde vara en bra vinter för våra apträd i år, eller hur!

  SvaraRadera
 7. Precis fått tag på ett apträd på rea (130 kr!), något mindre än ditt, men så cool! Vågar man testa utelivet (zon 2-3, vid Vänern) eller måste jag kruka den?

  SvaraRadera
 8. Grattis Leena! Ett apträd klarar mellan -10 och -15. I år var det inget problem men förra året var det grymt kallt här i Tullinge fast då hade vi ett rejält snötäcke så det funkade ändå. Vet inte om jag egentligen kan rekommendera att ha ett apträd ute men jag tänker för egen del att det är kul så länge det går. Jag vet några som har ett i kruka som de tar in men då tror jag inte att de har full värme på eftersom de har det i sommarstugan. Jag tycker faktiskt att du kan testa, även om man inte kan lite riktigt på att det ska gå. Lycka till!

  SvaraRadera