Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

tisdag 28 maj 2013

Blått och grönt

Underbara maj, åtminstone efter det rejäla skyfallet i söndags. Det var ju inte så där fantastiskt att vara ute i regnet men regnet behövdes och nu skiner solen igen.


 
Barnens gamla kulor i det lite spruckna fågelbadet.

Det är så friskt grönt där ute och det är väldigt mycket som blommar nu. Som sagt, underbara maj!


Anemonella thalictroides 'Green Double' är en av årets nya växter i trädgården. Sipprutan har oftast ljuva vita eller rosa blommor men här har vi en grön dubbel skönhet. 150 kronor fick jag betala för henne men det var det värt. Sipprutan förökas antingen genom frösådd eller genom delning av de små sidoknölarna som bildas under jord. Det är ju den senare förökningsmetoden man använder för att sprida namnsorter och det går långsamt, så att priset är högt, är inte konstigt.

Anemonella thalictroides trivs under samma förhållanden som vitsippor och den blir ungefär 20 cm hög. När plantan är väletablerad så är den en lättodlad och tålig planta som inte kräver mycket. Jag har de flesta av mina sipprutor där det inte alls är mullrikt, som de egentligen vill ha det. Här får de istället mycket sand i jorden och det verkar funka det också. Det viktiga är väl att det inte blir för blött under vintern för då kan de små knölarna ruttna.

Anemonella thalictroides 'Green Double' får tyvärr bli dagens enda bloggväxt eftersom det trasslar med uppladdningen av bilder. Jag har försökt vid tre olika tidpunkter idag och nu får jag anse mig besegrad.
 
Ha en härlig kväll! Det är sommar därute.
 
önskar pia 

1 kommentar:

  1. Vilken sötnos! Skulle vara så kul att se din trädgård nu, men tiden sträcker inte riktigt till tyvärr. Jag får satsa på ett sommarbesök istället:-)
    Kram!

    SvaraRadera