Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 11 augusti 2011

Stewartia pseudocamellia och Hydrangea aspera sargentianaStewartia pseudocamellia, den japanska skenkamelian, har blommat över för länge sedan. Underbart är kort och blomningen är över efter ca: en vecka. Men det gör inte så mycket. Det kanske är så att man längtar extra och njuter extra när man bara kan glädjas en kort stund. Trädet är mycket vackert även också när det inte blommar. Blomknopparna är alldeles klotrunda och sammetsglänsande, bladverket är snyggt och stammens bark liknar platanens. Nu är ju inte vårt träd så gammalt så att stammen visar särskilt mycket av den läckra teckningen av barken. Några år till behöver vårt lilla träd på sig för att utveckla den där karakteristiska stammen. Detta är verkligen ett litet vackert träd som borde finnas i fler trädgårdar.Var tid har sin fägring. Just nu blommar sammetshortensian, Hydrangea aspera sargentiana och den är magnifik! En vacker drottning i trädgården. Namnet syftar på de stora ludna bladen. Hon kommer från skogarna i Kina där hon växer som undervegetation i fuktiga områden under lövträd. Sammetshortensian vill alltså stå i skyddat läge utan att vara utsatt för hårda vindar och hon vill inte utstå torka och starkt solsken. Rotsystemet är ganska ytligt och och behöver lucker, näringsrik jord med lågt PH-värde.

Blomställningarna är stora, ca: 15 cm i diameter, och i mitten sitter de oansenliga fertila blommorna. Utanför dem sitter sterila, stora, vackra blommor och lockar insekter.

Det är så roligt att hon är så praktfull här i trädgården. Det syns nämligen omedelbart när hon inte trivs. Denna vackra invandrare från Kina kan nämligen se alldeles förfärligt trist ut när hon inte mår bra. Jag har sett ganska många som nog har haft hemlängtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar