Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 3 oktober 2016

Så blev det då oktober månad!

Ännu en solskensdag! Det är trevligt att titta ut och se en klarblå himmel! Jag blir på gott humör av vackert väder men det är lite konstigt att behöva gå ut och sätta på vattenspridaren de första dagarna i oktober.


Prunus serrula, Glanskörsbärets stam är fantastisk!Stammen på Stewartia pseudocamellia är också vacker! Det har tagit några år men nu börjar stammen visa sin rätta karaktär.


Det är torrt där ute! I år har jag vattnat mycket mer än vanligt i mina blötbäddar men det är helt ok. Det hade varit katastrofläge efter en sådan här sommar här på Torvan utan blötbäddarna! 

Jag har en del småbarr som inte ser glada ut alls och det ska bli mycket intressant att se huruvida jag måste gräva bort dem. Jag väntar tills efter vintern med besluten, men jag misstänker att det blir några drastiska åtgärder här och där.Än så länge lyser inga starka färger i trädgården, det är mest ett dystert förfall där ute. Jag säger det igen, det som jag sagt många gånger förr, jag gillar hösten! Jag njuter av den! Tänk om den bara inte följdes av den förskräckliga vintern! Om vintern hade varit två månader lång skulle den också ha varit helt ok, men det är den ju inte!
I fågelbadet

Men det finns sådant som är mycket vackert också, bara man tittar nära!Miscanthus 'Kleine Fontäne'Cercis 'Forest Pansy', judasträdetHöstsilveraxet med mörka blad och underbart doftande blommor!Guldhumlen, Humulus lupulus 'Aureus' har nu fått sina kottar.Rhododendron bureavii i motljus.
Manchurisk solfjäderslönn, Acer pseudosieboldianum, en lönn med ljuvliga höstfärger. Den har börjat visa lite av sina färger men det kommer mera, mycket mera! Den är härdig till zon IV och kanske t.o.m. zon V. Detta är ett litet gracilt träd som efter 10 år är ca: 2-3 m. En favorit! 


Jag vill tacka mina nya trädgårdsvänner i Hudiksvall och Säffle! Vilka fantastiska människor ni är! 
STORT TACK!
/pia

2 kommentarer:

  1. Tack själv Pia för ett jättetrevligt föredrag och fina bilder.Hade inte tänkt att göra några nya rabatter men nu måste det ju bli en blötbädd. Skulle va roligt att besöka din handelsträdgård någon gång.Hälsar Gunilla från Säffle

    SvaraRadera
  2. Hej Gunilla! Jag hade en väldigt trevlig söndag hos er! Ni är verkligen ett fantastiskt gäng!
    Klart att du ska göra en blötbädd!
    Här har vi första frosten idag. Den ligger som tur är bara på garagetaket men nu kommer hösten med stormsteg. Har du hunnit att plantera dina växter?

    SvaraRadera