Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 23 mars 2020

Sippor!

Mitt förra inlägg om sippor försvann! Mycket märkligt! Det har jag aldrig varit med om förut.

Så synd att det blev kallt igen! Tre plusgrader bara, gör nog att många håller sig inne. Nåja, det är fortfarande bara mars så man ska väl inte klaga.

Kanske köpte ni lökar och knölar av mig i höstas och börjar att få se en del av härligheterna! Jag har tyvärr fått hålla mig inne på grund av, bland annat, en envis hosta, en riktigt plågsam en. Jag håller mig alltså inomhus, med hund och man som sällskap. Jag vill gå ut snart och titta på vad som poppar upp ur jorden! Det går ju snabbt nu! Ganska bra faktiskt att det är lite kyligt där ute, då går det långsammare!

Jag vet åtminstone att i vitsippskrukorna har det börjat sticka upp ett och annat och i balkansipps-krukorna finns det gröna blad. De har stått lite varmare än vitsippskrukorna.

Anemone blanda 'White Splendour', balkansippa. De har inga stora krav på god jordmån, men man ska inte plantera dem alltför torrt. När man köper dem, oftast på hösten, i form av träaktigt hårda knölar, så inser man att de behöver vårfukt för att vakna.


Jag älskar sippor och jag har många sorter. Jag förökar själv av mina namnsorter bland vitsipporna och säljer till andra vitsippe-älskare. Jag vet inte riktigt vilka sorter som jag har krukat upp till vårens försäljning, men här kommer en del exempel på vad som kan komma att finnas på försäljningsborden i maj.

Anemone nemorosa 'Atley'  Anemone nemorosa 'Dark Leaf'


 Anemone nemorosa 'Pink Delight'


 Anemone nemorosa 'Thekla'

Denna vitsippa har olika utseenden på blommorna och en gissning är att detta beror på jordstammarnas olika utvecklingsfas/ålder.

 Anemone nemorosa 'Thekla'


 Anemone nemorosa 'Virescens'


 Anemone nemorosa 'White Cup'

Denna vitsippa har sitt ursprung i Sydeuropa men den är precis lika härdig som andra vitsippor.

 Anemone nemorosa 'Green Dream'Anemone nemorosa 'Blue Eyes'


 Anemone trifolia, alltså ingen vitsippa, men vid första anblick ser den ut som en sådan. Om ni tittar på bladen så ser ni var namnet kommer ifrån. Här på Torvan får jag ofta frågor om hur det kommer sig att den blommar så sent. Den gör nämligen det. När alla vitsippor har blommat över slår denna skönhet ut sina blommor och hon är lite mer högrest än vitsippan också. Hon är som en primadonna som kommer lite sent till festen.

Anemone trifolia

TIPS! Ni som har odjur i era trädgårdar (rådjur) kan bli av med en hel del av vårblommorna. Odjuren ser era hett efterlängtade vårblommor som tidiga grönsaker. Spraya blommorna med Trico Garden, som inte är ett gift, utan baserat på fårfett. Rådjuren avskyr doften och hoppar över just era krokusar och tulpaner. Kanske går de till grannarna istället. Tipsa gärna dem också!

/pia

4 kommentarer:

 1. Thekla och Blue eyes är ju helt sagolika!! Vill-ha-varning på dom :)
  Önskar dig en solig o glad söndag (krya på dig också!)
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många favoriter och vill-ha-varning bland sipporna minsann! Lite farligt!
   Önskar dig också en härlig dag ute i solen!
   Kram,
   pia

   Radera
 2. Oj, va många skönheter! Jag misslyckas ofta med Vitsippor, efter ett par år är de ofta försvunna. Men skalm den som ger sig, jag kommer nog förbi i Maj och köper nya:-)

  SvaraRadera
 3. Det låter lite konstigt att de försvinner Nora! Det måste vi diskutera! Kram!

  SvaraRadera