Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 10 januari 2015

Den hemliga trädgården!

Förra året, i maj, följde jag med Sällskapet Trädgårdsamatörerna till Dublin, Irland. Ann-Christine Holmgren, som anordnade resan, hade verkligen hittat guldkornen! Vi besökte fantastiska trädgårdar, både offentliga och privata. De privata är nog alltid mest spännande eftersom de är skapade av bara en eller ett par personer och man får kliva in i en värld, en dröm, som bara är ett fåtal personer förunnat.

En av de trädgårdar som grep tag i mig mest, var Corke Lodge. Det var en otroligt estetiskt och vacker trädgård i mitt tycke. Den var naturlig men också tuktad. Det vackra huset/slottet hade tidigare varit jaktstuga dit herrskapet åkte för rekreation. Männen jagade och kvinnorna umgicks i en underbar omgivning, säkerligen uppassade av ett oändligt antal tjänare.

Lite fakta om Corke Lodge

Alfred Cochrane, den nuvarande ägaren, är till yrket arkitekt och det syntes! Han har restaurerat både hus och trädgård och resultatet är förtrollande!

Det är inte alla förunnat att ha en gigantisk korkek i trädgården!
Trädgården har efter vad jag förstått, växa vilt och ohämmat under många år och under restaureringen har man farit ganska varsamt fram med yxa och såg. Resultatet är en ymnig trädgård med gläntor som öppnar upp för ljuset.
Klimatet tillåter ett annat växtmaterial än vad vi i Sverige kan leka med, när vi bygger våra trädgårdar.
Trots detta kan vi inspireras av de formstarka växterna, vare sig formerna är framklippta eller om de kommer sig av växternas naturliga utseende.

Ett underbart uterum inne! En målad fondvägg med levande växter framför
och utanför ses växtlighet med samma djungelkänsla.Vi såg så mycket vackert under denna härliga vecka och ett av de bestående minnena från alla trädgårdarna och parkerna var de fantastiska ormbunkarna. 
Vi behöver fler ormbunkar i våra trädgårdar!
tycker pia

4 kommentarer:

 1. Vilken trädgård! Förstår att du föll för den - tack för att du delar med dig till oss som inte var med på resan.
  Och vad gäller ormbunkar kan jag bara hålla med - vi behöver definitivt fler ormbunkar i våra trädgårdar!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Läckert! Javisst är ormbunkar fina.

  MagganRo

  SvaraRadera
 3. Härlig trädgård, en sån stor djungel skulle jag också vilja ha. Ha det fint, vi hörs. Carita

  SvaraRadera
 4. Jaa ni, nog är det något att drömma om alltid! Fast vi har det ju också fint, eller hur! Kram!

  SvaraRadera