Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 12 september 2011

Miscanthus sinensis

Miscanthus sinensis 'Gracillimus' (vänster), Miscanthus sinensis 'Nishidake' (höger) i början av augusti.

De höga gräsen är just nu fantastiska! Miscanthus sinensis-gräsen är väldigt ståtliga och en hel del av dem har börjat blomma. Somliga blommar aldrig eftersom vår växtsäsong är för kort men det är helt ok. De är mycket vackra även utan blomning. Här i trädgården har vi M. 'Malepartus', M. 'Gracillimus', M. 'Kleine Fontäne', M. 'Nishidake', M. 'Giganteus' och M. 'Morning Light'. De är alla oerhört snygga och väl värda en plats i trädgården. Under sensommar och höst spelar de höga gräsen huvudrollen i trädgårdens skådespel. Det gör de faktiskt under vintern också. Man klipper aldrig ner gräs på hösten utan låter dem stå kvar under vintern. Grässtrån är ihåliga och om man har klippt ner dem så är det stor risk att stråna blir vattenfyllda och då kan plantorna ruttna. Låt dem alltså stå kvar under vintern. Iskristaller i ruggarna under soliga vinterdagar är en ren njutning.

Det är trevligt att sätta olika Miscanthusgräs bredvid varandra. Då väljer man med fördel gräs med lite olika egenskaper som skillnader i höjd och bladbredd. Två gräs med smala eleganta blad är M. 'Gracillimus' och M. 'Morning Light'.
Nedan, Rångedalas växtbeskrivning av M. 'Morning Light'.

"Japanskt gräs (Miscanthus sinensis 'Morning Light').
Den bästa av alla Miscanthus, har smala blad med vita bladkanter. Mycket vacker textur och gracilt, runt växtsätt. Kopparröda blommor i utspring. Bladhöjd 1m. Blomhöjd 1,5 m. Färg: längsgående strimmor. Blomningsmånader: . Höjd: 100 cm. Läge: sol. "

Det bästa av alla Miscanthus, ja kanske, det är oerhört vackert! Vilken tur att det finns att köpa här i Torvan Trädgård! Och till ett väldigt bra pris dessutom.

Miscanthus 'Giganteus'


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar