Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 23 juni 2011

Pioner

Pioner är växter som de flesta uppskattar och det finns en uppsjö av arter och namnsorter att välja bland. Jag har valt ut blygsamma sex sorter som jag tycker mycket om och de finns nu till försäljning här på Torvan.

Det är:
Paeonia lactiflora 'Honey Gold' som är en elegant, vit doftande pion med gult rufs och lång blomningstid,  

Paeonia lactiflora 'Duchesse de Nemours' som fortfarande är bland det bästa som går att få tag i vad gäller vita fyllda pioner. Den har en behaglig doft och dök upp på 1850-talet i Frankrike,

Paeonia lactiflora 'Bouquet Perfect' en ceriserosa ljuvlig enkel anemonform med rosa rufs. Den är svagt doftande och står stadigt på upprätta stjälkar,

Paeonia lactiflora 'Buckeye Belle', en riktigt läckert mörkt röd, doftande, halvfylld pion,

Paeonia lactiflora 'Krinkled White', en enkel vit pion med gult centrum och något fransiga kronblad,

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt', en klassiker med rosa, doftande fyllda blommor.

Som motvikt till pioner, där ju blommorna är det man fokuserar på, ska jag visa några växter vars variegerade bladverk jag tycker om.

Detta är Brunnera macrophylla 'Jack Frost', kaukasisk förgätmigej. Man ser faktiskt några blommor i nedre vänstra hörnet. Detta är en härlig växt som lyser upp det mörkaste hörn i trädgården.


Aquilegia vulgaris 'Variegata', en vanlig blå akleja med ett fantastiskt bladverk.


Här dillpionen i fokus men det gör ju inget i detta sammanhang eftersom dagens ämne faktiskt är pioner. Dillpionen ligger elegant placerad på traven, Arabis ferdinandi-coburgii 'Old Gold', denna låga, täta och torktåliga marktäckare som är en verklig tillgång i trädgården. Den blommar med vita blommor på något ostadiga, ca 15 cm höga stjälkar.

Det regnar riktigt ordentligt idag igen. Vattenreservoirerna i blötbäddarna lär vara tillräckligt påfyllda nu. Måtte det bli lite sol imorgon på midsommarafton!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar