Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 28 oktober 2021

Oktober

Nu har jag tagit in nästan alla pelargoner, åtminstone de som jag tänker försöka övervintra. Jag räknar med stora förluster, men det får bli som det blir. Pelargonerna står nu inne i huset och vi har för varmt och för dåligt med ljus för att de ska må bra. Vi får se vilka som klarar pärsen och vilka som kommer att duka under. Planen var att göra iordning en fin övervintringsplats i garaget med extrabelysning, men tiden sprang så fort i somras och tidig höst så det hanns inte med. Suck! 
Pelargonium sidoides i blom i köksfönstret.

Jag gillar hösten! På riktigt! Det finns så mycket att glädjas åt! Färgerna i natur och trädgård, lugnet och tystnaden! När man går i skogen under sen oktober och november så är det ljuvligt tyst och  fridfullt. Den känslan finns också i trädgården under höstpysslet. Nu är väl kanske inte pyssel det alldeles rättvalda ordet för det jobb som ska göras under senhösten. Det är faktiskt ganska hårt arbete. Alla växter i kruka som ska övervintras på bästa sätt, ska flyttas och ställas på övervintringsplatsen. Höstkrukor är tunga! Det är mycket vatten i jorden och fort man sätter ner ett eller två knän så blir man blöt! Ännu värre är det om man vågar sätta sig och det gör jag ofta. Jag är nästan alltid blöt in på bara kroppen när jag går in, så jag är tacksam för de dagar med mild temperatur som vi får. Idag är det ljuvliga 12 grader där ute men otroligt blött!

Acer palmatum 'Koto no ito', en av favoriterna bland många japanska lönnar. 


Acer griseum, kopparlönnen har en mycket vacker stam. Barken är kopparfärgad och flagnande men höstfärgen är också helt fantastisk! Jag har sett beskrivningar på den där höstfärgen som rödorange vilket är enligt mig helt fel! Den röda färgen går istället mot rosa! Den är mycket speciell och ljuvlig!

På bilden under kan jag hålla med om att den går mot en varmare ton, men det är kamerans fel, tror jag.


Nu ska jag gå ut och fortsätta med höstjobbet. 

💛💧💧💛💧💧💛

Jag önskar er alla en fin avslutning på hösten. 
Vi hörs!
/piaInga kommentarer:

Skicka en kommentar