Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 9 februari 2019

Beställ gärna!

Idag blir det inga bilder på vinterträdgården! Det regnar! Ovanpå all snö, så nu slaskar det rejält, och under alltihop så står alla krukor med dyrbarheter! Lite läskigt men det är bara till att hålla tummarna! Det får man ju göra varje vinter, så det är som det brukar!


Dahlia utan sortnamn

Jag har fallit, som många andra, för dahlior. Något som jag har konstaterat under åren är att jag ständigt ändrar smak när det gäller växter. När jag var ung var det bara det finstämda, ljuvt pastellfärgade, som jag föll för. Vitt, blått och rosa skulle det vara! Gult tyckte jag direkt illa om. Mycket märkligt! 

Stora blommor, och var de dessutom starkt färgade, tyckte jag var förskräckligt! Inte ens pioner gick genom mitt finmaskiga smaknät. 

Jag har nog inte ändrat mig fullständigt för jag tycker fortfarande mycket om det finstämda och trädgården ståtar inte med så många höga mäktiga perenner. Här prioriteras vackra bladverk framför blomningen som är över efter ett par veckor, men som kontrast till detta finstämda är det ju fantastiskt med häftig blomning!


Crocosmia 'Lucifer', montbretia.Denna montbretia är nog den mest härdiga men den kan vara lite knepig att övervintra och jag har misslyckat en gång tidigare, men gräv ner dem djupt så lyckas du även om du bor en bit upp i landet. 30-40 cm ner i frostfritt läge så funkar det! De har en fantastisk växtkraft så de dyker upp även om de ligger djupt begravda!

💚💚💚💚

Jag kommer att sälja fyra sorters dahlia i år. Jag har inga egna foton på dem så det måste bli länkar för att ni ska få se dem.

Dahlia 'Black Jack'


En uppseendeväckande och vacker dahlia med mörka, nästan svarta blommor och mörkt bladverk.
Höjd ca: 110cm. Blomstorlek 7-10 cm.

Dahlia 'Black Jack'


Dahlia 'Café au Lait'

En ljuvlig och romantisk dahlia som står på mångas önskelista.
Krämvit med ljust rosa,
aprikosa eller
violetta toner.
Höjd ca: 100 cm. Blomstorlek 7-10 cm.


Dahlia 'Art Gallery Decor'
En mycket vacker dahlia med persikofärgad blomma vars kronblad är röda på undersidan.
Höjd ca: 45 cm. Blomstorlek 7-10 cm. 


Dahlia ’Fairway Spur
En romantisk, mjukt persikofärgad dahlia med ett lite rufsigt utseende.
Höjd ca: 90 cm. Blomstorlek 7-10 cm.Ha en riktigt trevlig helg trots vädret!
/pia2 kommentarer:

  1. Jag håller med! Dahlior hade bara mormor och nu bara älskar man dom...stora och färgglada :) Cafe au lait är min favorit dock, underbara blommor!
    Kram från ett regnigt Öland och Titti

    SvaraRadera
  2. Jag har behövt några år för att lära mig att älska dem, men nu tycker jag att de är ljuvliga! Café au Lait är underbar!

    Kram!!

    SvaraRadera