Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 6 januari 2018

6 januari och vitsipps- och mandelfest

Idag har jag suttit två timmar i mitt lilla kalla växthus och krukat vitsippor. 120 krukor med Anemone nemorosa 'Thekla', 'Lehna' och 'White Cup' blev det. 


Båda bilderna föreställer Anemone nemorosa 'Thekla'. Blommorna skiljer sig i utseende och anledningen skulle kunna vara olika ålder på jordstammarna, men detta är en gissning.






Anemone nemorosa 'White Cup' en vitsippa från Sydeuropa som blommar lite senare än de andra varianterna, men som visat sig ha  lika god härdighet som dem. Den är vit som de vanliga vitsipporna men kronbladen är mjukt rundade och ståndarna är tätt, tätt placerade och liknar rufset i en pion.

Anemone nemorosa 'Lehna' är en vitsippa med många, många kronblad i sina fyllda blommor med rosa anstrykning. Den etablerar sig långsamt men är definitivt värd att vänta på.

🐀🐀🐀

Jag har haft problem i växthuset ett tag. Det har varit påhälsning av möss och de har snaskat ordentligt i mina krukor med lökar och knölar. Det gick så långt att jag beslutade att införskaffa musfällor. Inga snälla heller, utan sådana som skulle ta mössen av daga. Jag hade dåligt samvete redan i affären men stålsatte mig. Jag betade dem med läcker och starkt luktande ost och så gick jag ut varje morgon för att se om något bra, men förskräckligt hade hänt. Ingenting alls hände! Åtminstone inte i och runt musfällorna. I krukorna däremot var det fest varenda natt och fler och fler hål grävdes. Massor av hål! 

Så fick jag rådet att beta med sötmandel, så igår gjorde jag just det och i morse... Ja, just det. Där satt en liten söt mus fast. Väldigt död och väldigt tillplattad om halsen! Stackarn! Jag antar att jag är fånig men det kändes förfärligt! Jag tog loss musen och den hamnade i soptunnan och ja, jag har betat fällorna igen! Usch!

/pia

2 kommentarer:

  1. Oj oj nu blir jag verkligen sugen på dina sippor, så fina. Tyvärr får man ta itu med mössen ibland när dom blir för många, inte kul men nödvändigt om man ska ha några växter kvar. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  2. Inte kul när mössen förstöd, dina finingar! Har du provat med choklad i fällorna, det ska dom gilla =) Kram från Mona Östlund

    SvaraRadera