Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 14 januari 2017

Vitsippor

Nu ska julen ut! Mannen håller just nu på att dammsuga bort barren, resterna av granen, som för fem minuter sedan kastades ut. Jag ska snart sätta fart jag också. Bara lite vårdrömmar först!

Vitsippan är en av de trevligaste vårblommorna, tycker jag! Jag minns den där känslan av varm vitsippsbacke från barndomen och doften av en stor bukett vitsippor. Det var tyvärr länge sedan jag gav mig ut i markerna för att plocka vitsippor. Kanske jag faktiskt ska göra det i år.

Det finns otroligt många varianter av vitsippor. Det kan man se i vitsippsbacken om man ger sig ut, och många sorter man tagit tillvara och namngett. Man kan få tag på många vackra namnsorter i handeln idag. Det är ROLIGT att samla på vitsippor!


Det här är en hybrid mellan gulsippa Anemone ranunculoides och vitsippa Anemone nemorosa.

Svavelsippan Anemone lipsiensis är ljuvlig!

 Anemone nemorosa 'Blue Eyes'Anemone nemorosa 'Grean Dream'
Den här vågar jag inte sätta ut något namn på. Jag har flera som är rosa.Anemone nemorosa 'Pink Delight'.


Nedan, Anemonone nemorosa 'Thekla', som för närvarande är min favoritvitsippa. I det bestånd jag har skiftar utseende mycket mellan de olika blommorna. Jag vet inte vad det beror på. En teori är att jordstammarnas ålder avgör blommornas utseende.


Jag önskar er alla en trevlig "städhelg"!
/pia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar