Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 15 november 2012

Dioscorea, en växt att hålla utkik efter!

En hittills lite okänd trädgårdsväxt är Dioscorea, en jamssläkting. Den tycker jag absolut att ni ska hålla utkik efter!

Det är en underbar klättrare som verkligen är odlingsvärd. Blomningen är det ingen idé att vänta på eftersom blommorna är mycket små, gröna och oansenliga men vem bryr sig om blommor när allt det andra är så underbart!


Dioscorea har ett starkt formspråk. Här är det Dioscorea balcanica som klättrar på två vanliga tomatspiraler här på Torvan. Denna bild är några år gammal så plantan är större nu och jag har kunnat dela den och har Dioscorea balcanica på fler ställen i trädgården.


Dioscoreans rotknölar övervintrar snällt här i trädgården i zon 3. Det har aldrig varit några problem men här är ju väldigt väldränerat eftersom Torvan ligger på en grusås. Jag vet inte hur härdiga de är men det är nog i varje fall viktigt att planteringsplatsen är väldränerad.

Varje vinter fryser rankorna ner till marken för att under våren skjuta ny fart likt ivriga sparrisknoppar.

 

Tätt, tätt, överlappar bladen varandra som på ett elegant lapptäcke.


Dioscorea nipponica har lite flikiga blad och klättrar lika snällt men bladen är inte placerade lika tätt.


Ännu en! Dioscorea caucasica 'I Am Just Green' klättrar här på en lyktkrok. Den har ett lite elakt namn, tycker jag. Bara grön, skulle det vara något fel med att bara vara grön? Grönt är skönt, det vet ju minsta barn!

Lycka till med spaningen!
önskar pia

2 kommentarer:

  1. En alldeles förtjusande växt - som vi längtar efter att hitta och prova i vår zon 4... tänk så praktiskt det vore om den dök upp i Torvans sortiment nästa säsong! :-D

    SvaraRadera
  2. Visst vore det, Anna-Karin! Ingen omöjlighet! Kram!

    SvaraRadera