Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

tisdag 7 april 2015

Sol i sinnet!

Jag tycker att det är urtråkigt att gräva ner lökar på hösten. Jag har så väldigt svårt att föreställa mig hur det kommer att bli. Att stå där på knä och gräva i den kalla jorden, näe! 

Så tacksam jag är nu, att jag tog mig för det där tråkiga jobbet!


Crocus chrysanthus 'Herald', en krokus där de yttre mörka kalkbladen kontrasterar vackert mot de gula inre kalkbladen. Massor av gula solar som lyser mot en, det är lycka det!Crocus chrysanthus 'Ard Schenk', en snövit och underbar krokus med gyllene svalg som fått sitt namn efter skridskoåkaren. 


Den underbaraste tulpanen av den alla är den pyttelilla Tulipa humilis 'Tète à Tète'. Den är en verklig juvel! Mörkt röda, fyllda blommor på 10 cm höjd och den kommer snällt tillbaka år efter år. 2012 hade jag den till försäljning ,men sedan har jag jagat den förgäves. Den kommer att finnas här på Torvan när jag öppnar den 1 maj! Mina blötbäddar börjar vakna. Leucojum vernum, snöklocka blommar än så länge ensam.
Men snart slår Corydalis solida, stor nunneört, ut.Här har bräkenvallmon, Pteridophyllum racemosum, spritt sig ut i torvblocket. Det är en japansk endem som växer i skuggiga skogsmiljöer på öarna Honshu och Hokkaido. Bladen ser nästan ut som stensötans. En krokus planterad i blötbädden. Den har blivit en ganska stor rugge. Ska se om jag senare kan berätta vad det är för krokus.En liten murgröna som jag köpt i Danmark. Den har jag inget namn på heller. Men det gör inget. Den trivs i alla fall!

Solen skiner och nu ska jag gå ut i trädgården och njuta!
Ha en härlig dag!

3 kommentarer:

 1. Håller med dig om att det är riktigt tråkigt att plantera lök - det är nog nästan det enda jag tycker är tråkigt med trädgård. Men precis som du är jag jätteglad för att jag tog mig tiden trots allt - för nu får man ju lön för mödan:-) Intressant att dina krokusar trivs i blötbädden. Jag vågade inte plantera något där - var rädd för att de skulle ruttna.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 2. Snöklockan är så fin, hade den förut, men den har försvunnit. Den ljusblå krokusen är vacker.
  Ha det gott! Marika

  SvaraRadera
 3. Så tråkigt att snöklockan har försvunnit för dig Marika! Den är så underbart tidig att blomma! Du kan väl hänga på min lökförsäljning i höst, så att du får den tillbaka.

  Nora, visst kan du plantera i din blötbädd. Dräneringen funkar utmärkt.

  Ha det så bra! Kram pia

  SvaraRadera