Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

fredag 23 augusti 2013

På gång på TorvanClematis 'Huldine' med sina sidenvita blommor.
 
 
 
 
 
Clematis texensis 'Princess Diana' vill tyvärr inte bli stor och pampig här på Torvan. Stackars Diana står i nästan ren sand och sköter sig faktiskt rätt bra när allt kommer omkring. Hon står magert och blir därför bara en finlemmad liten prinsessa.
 Prinsessans fröställningar 


Höstprojekten har satts igång och en liten bit till av gräsmattan har grävts upp. Alpinerna står på kö för plantering och det ska inte ta så lång tid innan de ska få komma på plats.

De har stått hela sommaren i  hyllan mot garageväggen och det var nog inte helt fel heller eftersom de är små och var pyttesmå. Lite har de allt växt på sig under sommaren.

 Jag misstänker att det kommer att bli som vanligt, nu finns det plats för de nya men vips så är det fullt på den nya växtplatsen också. Mannen sa igår, lite syrligt, " Tycker du inte att vi ska ta bort resten av gräsmattan? Vi kan ju ha en liten gång att gå på mellan de olika partierna." Jag förstår verkligen inte vad han menar!Mina två små myrar har verkligen glatt mig mycket. Där finns många spännande växter bl.a. olika arter Sarracenia, flugtrumpeter, men också inhemskt hjortron och en pytteliten Gunnera magellanica, åtminstone om man jämför med den jättelika Gunnera manicata. Gunneran trivs förträffligt i en liten myr men den kan också växa i vanlig trädgårdsjord så länge dess växtplats är fuktig och solig.


 
 
Gunnera magellanica finns till försäljning.
 
Om ni är sugna på att pröva på att göra en liten BOG GARDEN, en liten våtmark, så har jag tagit hem två olika flugtrumpeter. Den ena är en Sarracenia purpurea, samma art som klarar sig fint här på Torvan i zon III och den andra är en hybrid med Sarracenia purpurea inblandad, Sarracenia 'Juthatip Soper'. Den är en underbar högrest Sarracenia som djupnar i färgen på det mest fantastiska sätt under sensommaren. Det ska bli väldigt spännande att pröva härdigheten på den. Om man inte vågar så placerar man den i kruka utan dränering på svalt ställe under vinter och ser till så att den inte torkar ut. Den klarar att stå helt mörkt eftersom den vilar. Det går till och med utmärkt att klippa ner den, stoppa den i en plastpåse med fuktig vitmossa runt rötterna, försluta plastpåsen och stoppa den i grönsakslådan i kylen. Man behöver öppna påsen då och då med några veckors mellanrum och kontrollera att allt står rätt till men det är en okomplicerad vinterförvaring. Jag prövade själv på från januari till maj. Lätt som en plätt!


 
Sarracenia 'Juthatip Soper'
 
 
För er som gillar perenner med riktigt mörka blad har jag utökat alunrotsortimentet med
Heuchera 'Black Beauty'.
 

 
Välkomna till Torvan under lördag söndag kl. 11-15.

 
Ett varmt välkommen och tack också, till er som är nya och gamla följare till min blogg! Det är SÅ trevligt att ni finns där i andra änden av mina tankar!

3 kommentarer:

 1. Sugen på att pröva? Gissa om jag är!!!!!
  Men, nu skall jag försöka lugna mig och ta en sak i taget. Inte lätt, men när i princip hela trädgården har grävts upp så är man så illa tvungen:-)
  Ha en skön helg - hoppas du får många besökare!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Kan rapportera att Gunnera magellanica mår strålande och sprider sig snabbt även på en inte överdrivet fuktig och mycket skuggig plats i zon 4 :-) Hälsningar Anna-Karin S

  SvaraRadera
 3. Härligt Anna-Karin! Bra att du berättar för nu kan jag utöka kundkretsen! Perfa!
  Kram!

  SvaraRadera