Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 28 april 2014

På torsdag 1 maj öppnar Torvan

Så var trädgårdsmässan i Kista över. Stort tack alla ni som har handlat av mig och Per från Kullagården dessa dagar! 

På torsdag, den 1 maj, öppnar jag Torvan. Och jag håller öppet torsdag-söndag kl. 11-15 denna vecka men sedan tänker jag krångla till det. Nästa vecka har jag öppet på fredag och sedan åker jag till Irland med trädgårdsamatörerna. Mannen stannar hemma och vattnar alla växter men Torvan kommer att vara stängd en vecka.

Kolla hemsidan för öppettider för säkerhets skull, innan ni kommer!

Jag ska snart gå ut och fota vad som har hänt i trädgården under dessa dagar som jag har varit upptagen med trädgårdsmässa men jag lägger in en repris så ni får något att titta på tills det kommer nya bilder. Jeffersonia dubia, den blå presidentsippan har slagit ut nu men på bilden nedan står den fortfarande i knopp.


Ha en riktigt härlig dag! På smhi säger de att solen ska skina på oss idag men inte imorgon.

Carpe diem!

onsdag 23 april 2014

Kista Trädgårdsmässa

Imorgon startar Kista trädgårdsmässa och Torvan och Kullagården kommer att vara där. I monter A:35 står vi och vi kommer att erbjuda en massa växtstöd och också en hel del kul växter. Montern är lika stor, eller om ni så vill, lika liten som den vi hade på Stockholmsmässan Nordiska Trädgårdar.



Exempel på växter är dubbel blodört (Sanguinaria canadensis 'Multiplex'), fotblad, (Podophyllum 'Kaleidoskope'), en "hemlig" daglilja från Kina, irisar, en riktigt mörk krollilja. Lite av varje alltså.

Välkomna till monter A:35

fredag 18 april 2014

Glad Påsk önskar Torvan

En halv dag har jag spenderat på att slåss med helaenarosen 'Hybrida'. Hon är så underbar när hon blommar och hon har en växtkraft som jag oftast uppskattar men nu hade hon blivit för stor, alldeles för stor. När man ska slåss med en helaenaros ska man ta det lugnt. Man ska överväga noggrant vilka grenar man ska knipsa och i vilken ordning man ska knipsa dem. Min tjocka vinterjacka har nu en reva i ryggen och mitt skinn har inte heller sluppit undan revor och rispor. Fast det var det faktiskt värt! Det här var ett jobb som jag skjutit upp länge.


När jag inte är upptagen med att slåss med rosor så njuter jag av att gå runt och trädgårdsspana. Här kommer ett axplock av vad jag såg idag.



Iris winogradowii, gul snöiris



Pulsatilla integrifolia och näe, bilden är inte felvänd. Hon tittar åt sidan.







Apträdet har klarat vintern 




Sarracenia purpurea, flugtrumpeten, har också klarat vintern utmärkt väl,




liksom Sarracenia psittacina.




Erythronium dens-canis




Podophyllum 'Spotty Dotty' mår också utmärkt.




Meconopsis quintuplinervia




Hepatica nobilis var. japonica 'Weisse Sämlinge' 




Jeffersonia dubia, blå presidentsippa med ursprung i Ö. Asien




Prunus incisa 'Kojou-no-mai', dvärgkörsbär



Jag önskar er alla en riktigt och skön 
GLAD PÅSK!
/pia










torsdag 17 april 2014

Vår i Göteborg

Våren har kommit längre, mycket längre, i Göteborg än i Stockholm! Jag tog en liten semester förra helgen tillsammans med en kompis och när vi närmade oss Göteborg så var helt plötsligt björkarna ljusgröna!

Vi gick på Göteborgs Botan på lördagen. Det var så otroligt trevligt att få njuta av alla växter och vi var verkligen många i trädgården. Även om vädret inte var det bästa, det var blåsigt, kallt och mulet, så var det många som gick runt och tittade och när vi skulle fika så var det många fler än vi som var fikasugna.







Muscari neglectum, mörk pärlhyacint




Fritillaria thunbergii, klätterklocklilja från centrala Kina




Fritillaria carica, citrongul klocklilja, från sydvästra Turkiet




Prunus 'Accolade', prydnadskörsbär









Lysichiton americanum, gul skunk-kalla från nordvästra nordamerika





Vår björk är inte det minsta grön men om vädret blir, i påskhelgen som SMHI har lovat, så kanske!!!
/hoppas pia

onsdag 9 april 2014

April

Oj,  vad det regnar! Det lockar inte att gå ut och mysa precis men jag är glad över regnet! Det var riktigt torrt innan! Nu hör jag nästan mannen säga "Jaha, nu börjas det igen" och han har rätt! Jag brukar ofta klaga över och oroa mig över hur torrt det är i trädgården. Att bo på en sandås har sina nackdelar. Om det är för långt mellan skurarna blir det tvär-torrt! Men det finns fördelar också minsann! Fördelar som det har tagit mig många år att se och upptäcka. Växter med tveksam härdighet klarar sig förhållandevis bra. Lignoser, vedartade växter, mognar av i god tid på hösten och många vårar har jag förvånat upptäckt att en växt som jag oroat mig för under vintern, har klarat en vinter till.

Aj aj, ta i trä! Har jag sagt för mycket nu?!


Catalpa bignonoides 'Aurea'

Torvan ligger i växtzon III-IV. Tullinge ligger nära Mälaren och runt Mälaren ska det ju vara växtzon II men det går ett kallstråk tvärs genom Tullinge. Här ligger snön kvar längst och dessutom brukar vi ha mer snö här än på platser runt om Stockholm. Nu är jag väldigt ovetenskaplig i mina påstående men jag lovar att det finns mer än ett korn av sanning i detta.



Liriodendron tulipfera, tulpanträd



Cercis canadensis 'Forrest Pansy'



Araucaria araucana, apträd

Detta var några onsdagstankar i början av april!

fredag 4 april 2014

Dags att beställa växtstöd

Det lovar att bli en strålande dag! Solen skiner från en klarblå himmel och idag ska stordåd uträttas där ute! Så ser planerna ut men jag brukar hinna hälften av vad jag föresätter mig, men hälften kan vara gott nog!


Inte långt kvar nu!

Innan jag sätter igång så vill jag påminna er om att det kan vara lämpligt att fundera över om ni behöver beställa växtstöd. Per från Kullagården i Falköping kommer till Stockholm sista helgen i april eftersom vi ska vara med på trädgårdsmässan i Kista. Det kan vara lämpligt att lägga en beställning så att Per kan få med sig dina stöd lagom till dess. Då kan du hämta dem när jag öppnar Torvan
1 maj, veckan efter.


Ros & Klematisstöd          Perennstöd
250:-         H 250:-
B 340:-         J 250:-
C 400:-         K  pionstöd 250:-
D 480:-         L   tre- & fyrben 120:- /150:-
E 340:-         M fyrben 200:-
E   låg 300:-         Portal 2900:-
F 400:-         Portal m. grind offert
F   låg 360:-         Växtpelare
Rosburar         S 650:-
G   2 ringar    250:-         T 800:-
G   3 ringar    340:-         Växtpelare park
G   4 ringar 400:-         U 2900:-
G   5 ringar 480:-         V offert


Nu ska jag sätta en faslig fart så att stordåden hinns med!
 Lycka till med era!

onsdag 2 april 2014

En kylslagen dag

Igår eftermiddag gjorde jag min första rensning i trädgården. Hittills har jag egentligen bara varit i växthuset med krukning av frösådder och nya växter som jag har fått skickat till mig. Det arbetet fortsätter men det var underbart att också spendera tid med att rensa bort efter vintern. Det är så underbart kul att titta närmare på vad som dyker upp i partierna.



Diverse klematisplantor

Nu är det faktiskt jättetrevligt att spendera tid i växthuset också minsann och eftersom det var ganska kallt igår eftermiddag, bara 4 grader varmt ungefär och det är ju inte så varmt, så gick hunden och jag in i växthuset igen, efter ett kortare arbetspass där ute.


I växthuset finns en hel del att njuta av. En del är mer spännande än annat. Här kan ni se!


En röd meconopsis, med gräset Hakone macra i bakgrunden.



Bukiniczia cabulica



Lewisia tweedyi


Eryngium bourgati

I eftermiddag ska det bli lite varmare så det blir nog ännu ett arbetspass där ute.

Hoppas att ni får en riktigt trevlig onsdag!