Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 21 mars 2013

Läckra barrisar på mässan!

 
Barr börjar att bli riktigt inne igen! Det är riktigt, riktigt kul för det finns så få växter som är vackra hela året. Att plantera barr i trädgården gör att vi har något vackert att titta på hela året.
 
Jag är väldigt förtjust i små barrväxter, sådana som växer sakta, kompakt med bara några cm per år. De är riktiga smycken! Det mesta jag har till försäljning är litet och exklusivt men i samlingen finns också smultrongran, Picea abies 'Cruenta' som blir en normalstor gran med underbara, riktigt lysande röda granskott varje vår och försommar. Kottegranen Picea abies 'Acrocona' som bara blir ett litet träd med lysande röda honkottar, redan som ung, finns också till försäljning.
 

 Abies procera 'Blaue Hexe', liten och fantastisk!

Jag kommer att ha med mig små barrisar till trädgårdsmässan. Dessa sorter finns till försäljning:


Abies koreana 'Blauer Eskimo'                på stam
Abies koreana 'Blaue Zwo'
Abies koreana 'Blue Magic'
Abies koreana 'Brillant'
Abies koreana 'Kohout's Icebreaker'  
Abies koreana 'Kohout's Icebreaker'      
Abies koreana 'Oberon'

Abies procera 'Blaue Hexe'                 på stam                                  
Abies procera 'Seattle Mountain'             på stam
Abies procera 'La Grandiosa'
 
Chamaecyparis obtusa 'Chiriman'
Chamaecyparis pisifera 'Golden Mop'
 
Larix decidua 'Krejci
Picea abies 'Cruenta'
Picea abies 'Acrocona'
Picea abies 'Little Gem'
Picea glauca 'Daisy's White'
Picea omorika 'De Ruyter'
Picea mariana 'Karel'
 

Pinus schwerinii 'Wiethorst'
Pinus contorta 'Chief Joseph'
Pinus heldreichii 'Smidtii'

Sciadopitys verticillata 'Little Filip'

Thuja occidentalis 'Filips Magic Moment'

 
Antagligen kommer jag inte att ta med mig alla, men hör av er om det är någon som ni är särskilt intresserad av, så ska jag se till att den finns på plats.

Välkomna till Kullagårdens och Torvans monter A 36:20!

 



onsdag 20 mars 2013

Vårdagjämning!

Inte har vi sett mycket av våren i Stockholm idag precis! Yrsnö i vassa nålar mot huden är närmare sanningen och vi får ha lite mer tålamod.

Igår körde jag till Västerås och innan jag åkte befarade jag det värsta när det gällde trafikförhållandet eftersom vi sedan i förrgår kväll har fått en hel del snö. Farhågorna kom på skam, jag hann inte långt utanför Stockholm innan det slutade att snöa och vägen blev torr och fin. Dessutom var det mycket mindre snö i Enköping och Västerås än vad vi har i Tullinge. Det var nästan barmark i skogarna och när jag kom tillbaka till Tullinge på kvällen var det som att komma tillbaka till vintern. Vad är det med klimatet i Tullinge egentligen? Tålamod som sagt!

Stort tack till er som kom till mitt föredrag igår kväll! Jag hade en mycket trevlig kväll och hoppas att ni hade detsamma! Ikväll har jag också haft det trevligt för jag har mumsat på de lyxiga chokladpralinerna jag fick igår. TACK!


Lilium regale 'Album' i en blötbädd här i trädgården. Jag ångrar att jag inte istället stoppade ner Lilium regale, som har en rosatonad utsida. I vår ska jag komplettera med sådana.


Idag har en del av de lökar och knölar som jag ska sälja på trädgårdsmässan, kommit.

Lilium 'Spring Pink'
Lilium martagon 'Arabian Night'
Lilium martagon 'Claude Shride'

Lilium 'African Queen'
Lilium 'Salina'
Lilium regale
Dahlia 'Bishop of Auckland'

Dahlia 'Fascination'
Eucomis bicolor
Begonia 'Zwitserland'



En favoritlilja, Lilium 'Spring Pink', ljuvt rosa med fräknar och en fin linje i kanten av kronbladen.




Eucomis bicolor, fläckig tofslilja kan man låta vila helt torra, precis som en dahliaknöl, under vintern. När våren kommer planterar man den i kruka och då skjuter den blad och blommor. Jag har tagit bilden hos en odlare i zon III som lyckas övervintra den ute genom att täcka den.
 
Nu ska jag krypa i säng och drömma om våren!



 



 

måndag 18 mars 2013

Entusiastens lilla torva


Inspirerande balkonger på Nordiska Trädgårdar

Varje år finns det idébalkonger att titta på och att inspireras av på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. I år gör jag en av dem! Det känns väldigt kul att få visa upp mina balkongidéer bland alla kända och skickliga kreatörer.

 
 
Jag visste på en gång, när jag fick erbjudande om att inreda en balkong, vad jag skulle försöka gestalta. Jag har tänkt många gånger på hur det skulle vara att behöva lämna min trädgård. Hur fortsätter man att odla sitt växtintresse och hur kan man klara att ha trädgård på liten yta?
 
Hur underbara pelargoner och andra sommarblommor än är, så räcker inte det för mig. Gräslök, persilja och en tomatplanta duger inte heller och då menar jag verkligen inte att det är något fel på
nämnda växter. Det är bara det att jag vill ha mer och fler utmaningar.
 
 
Heuchera 'Electra', alunrot
 
Odling i tråg kan vara en av lösningarna och jag vill visa att det går att odla sådant som kan överleva bistra vintrar på balkongen. För mig är det växterna som är det viktiga, inte sköna stolar och hängmattor, utan arbetet och pysslandet med växterna.
 
 
Odling i tråg
 
 
Jag har nog valt en ganska smal balkongnisch men jag brinner för den och hoppas att de som känner som jag, ska få en liten glimt och upplevelse om att det går! Det går att odla på allvar på en balkong! Visst kommer man att möta besvikelser men det gör man i en vanlig trädgård också. Varje vår och sommar upptäcker man sådan som klarat vintern dåligt eller inte alls.
 
Välkomna till balkongutställningen och min 'Entusiastens lilla torva'!
 
 

söndag 17 mars 2013

Blötbäddar

Förra veckan var jag i Örebro och berättade om min odling i blötbäddar. Den här veckan ska jag till Västerås. Det är fantastiskt roligt att få komma till andra kretsar i Sällskapet Trädgårdsamatörerna än  de kretsar jag tillhör, Stockholmskretsen och Sörmlandskretsen. Det är så kul för vi är alla lika galna i det där med att gilla växter av alla möjliga slag och vart man än kommer så tas man så vänligt och varmt emot.

Torvan Trädgård ligger på en sandås och det är ofta otroligt torra förhållanden för växterna här på sandåsen. Som växtnörd, eller om ni så vill, växtentusiast så skulle man vilja ha alla typer av växter i trädgården, solälskande täta kuddväxter, lundväxter som helst står i silande milt solljus i lagomt fuktigt läge, buskar och träd som egentligen vill bo i ett varmare klimat, dammväxter, högalpiner....listan kan göras hur lång som helst! Som trädgårdsamatör känner man sig aldrig ensam! Vi strävar alla mot samma mål och vi har alltid något att prata om oavsett bakgrund, ålder, yrke eller andra faktorer som formar oss. Om du ännu inte har gått med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna så tycker jag absolut att du ska göra det för vi har kul tillsammans, jättekul!

Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Riksföreningen

Trädgårdsamatörerna i Stockholm

Trädgårdsamatörerna i Sörmland

Det spelar ingen roll vilka växtförhållanden man har i den egna trädgården, alltid finns det några bekymmer som man brottas med. Jag har det för torrt och jag bygger blötbäddar. Det är oftast upphöjda bäddar som har en vattenreservoar i botten där växtterna kan hämta den fukt som behövs. De fungerar som en självbevattnande kruka fast i mycket större skala.

Här är några exempel på vad jag kan odla trots att jag bor på en sandås.

Nomocharis forrestii, fjärilslilja, från Kina.


Beesia calthifolia, jag tror inte att den har något svenskt namn.


Dicentra 'Burning Hearts' Rokujohjärta


Lilium 'Spring Pink', en väldigt söt lilja med fräknar och smal mörk kant. Denna kommer jag nog att ha till försäljning på trädgårdsmässan.


Stora hostor. Detta kan vara Hosta 'Big Daddy' men jag är osäker.

 
Hydrangea aspera ssp. sargentiana, sammetshortensia i knopp, vill stå i skyddat läge med god tillgång av fukt.



Trilllium albidum med sina underbara blad och doftande blommor.
 
 
Cypripedium x tibeticum
 

lördag 16 mars 2013

Underbara vitsippa!

När Anemone nemorosa, vitsippan blommar, då det är vår! Att sätta sig i en vitsippsbacke eller att borra ner näsan i en vitsippsbukett och njuta av doften,det är något som verkligen väcker livsandarna.

Anemone nemorosa 'Monstrosa'

Om man börjar titta lite närmare på hur de ser ut så upptäcker man att det finns en stor variation i de olika vitsippsindividernas utseende. Det finns så många, de är så vackra och det är lätt att gripas av lite samlarmani.
 
Just nu håller jag på att spetta fram de krukor med olika sorters vitsippor som jag har stående där ute under snön. Jag ställer in dem i garaget för att krukorna ska tina och så hoppas jag att det kommer att sticka upp något i krukorna lagom till trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar den 11 april-14 april.
 
Här är några av de varianter som jag hoppas kunna sälja:
 
Anemone nemorosa 'Vestal'
Anemone nemorosa 'Green Dream'
Anemone nemorosa 'Green Fingers'
Anemone nemorosa 'Leed's Variety'
Anemone nemorosa 'Monja'
Anemone nemorosa 'Thekla'
Anemone nemorosa 'Tinneys Blush'
Anemone nemorosa 'Monstrosa'
Anemone nemorosa ' Multiplicity'
 

Anemone nemorosa 'Robinsoniana'


Anemone nemorosa 'Vestal'

 
Anemone nemorosa 'Multiplicity'

 

söndag 10 mars 2013

Uterum, innerum, koja

Att sitta under ett träd, ett högt och mäktigt träd, att fundera över allt- och ingenting, i trädets lugnande skugga och skydd, är vila och rekreation.


 
 
Många av oss har byggt kojor att gömma oss undan en stund i, när vi var små. Det ger lite samma känsla att sitta under ett stort skyddande träd som att sitta i en koja.
 
Den här underbara installationen såg jag en sommar på en trädgårdsutställning. Det var ett imponerande bygge av en slags gigantisk koja som otroligt många skulle kunna rymmas i.


 
Jag skulle gärna ha något sådant i min egen trädgård fast i mindre skala naturligtvis. Barn får bygga kojor och det får vi vuxna göra också... och det gör vi.
 

Här är innertaket i en vuxenkoja, ibland benämt som lusthus men egentligen är det faktiskt en koja.


Här är en annan variant av koja, en mer modern som släpper in ljus men ändå erbjuder skydd.

Koja!

Det blir nog ingen koja i sommar, men jag ska absolut sitta under ett träd!

torsdag 7 mars 2013

Takkrona

 
Igår skrev jag lite kryptiskt om att det skulle komma något nytt och spännande från Kullagårdens smide lagom till mässan. Jag visade då pionstödet som står nedstucket i snön. Självklart kommer pionstödet att säljas i vår mässmonter i år också. Priset kommer att vara 250:- och om man väljer att köpa 5 stycken så får man dem för 1100:-
 
Här kommer nu bilder på Kullagårdens nyhet för året!
Kullagårdens praktiska pionstöd har utvecklats vidare och kan nu fås som stilren takkrona.  Den kan användas både inomhus och utomhus. Jag skulle kunna tänka mig att hänga den i ett träd men självklart också i ett växthus eller ett uterum. Jag tror att den skulle vara jättesnygg inomhus också. Tänk att dekorera den med blommor, grönska, ljusslingor eller andra prydnader! Man skulle få en takkrona  som ingen annan har!
Priset på mässan kommer att vara 340:-, med extra krok 360:- och kronan kan ni köpa i Torvans och Kullagårdens monter A 36:20.

 
Här är en närbild på upphängningsanordningen.


 

onsdag 6 mars 2013

Kullagårdens smide


Nej, det är inte det populära pionstödet som är nyheten.

En ny spännande produkt från Kullagårdens smide kommer att lanseras i Kullagårdens och Torvans monter på trädgårdsmässan i Älvsjö 11-14 april. Det är både en inomhus- och utomhusprodukt och det känns så kul för jag tror att den kommer att bli en succé!

Jag sitter just nu och försöker att författa en text för mässbilagan, en bild ska det vara också.
 
Torvans idébalkong "Entusiastens lilla Torva" hittar du vid den gula markeringen.
A 36:34
 
 
Kullagårdens och Torvans försäljningsmonter A 36:20 är här gulmarkerad. Balkongen och montern ligger som synes nära varandra.
 
 
Välkomna!

tisdag 5 mars 2013

Hostor

De flesta växter som ska köpas in till Torvan under våren är redan beställda men det finns lite till att fundera över. Att titta på växt- och trädgårdsbilder som jag fotat under året är en fin inspirationskälla till vad jag vill sälja här på Torvan.



Hostor, funkior hör till mina favoriter och på den här bilden syns en liten bäck som flankeras av minihostor. Väldigt fint, tycker jag, som redan har inspirerats till att härma detta. Visserligen har jag ingen bäck utan bara en stenkant som mina plantor följer och inte har jag heller så stora plantor. I gengäld har jag många fler varianter av småhostor vilket faktiskt inte behöver vara någon fördel. Det är svårt att få det att bli så här vackert när man har många olika att möblera med. Men vad gör man när man vill ha allt? Jo man köper en av varje och sedan delar man plantorna så att andra också kan få möjlighet att få en av varje.




Jag har ökat hostasortimentet för 2013 men denna snygging, Hosta 'Green With Envy' har jag inte köpt. Den är väldigt snygg men man kan inte köpa alla. Det finns oerhört många snygga hostor.



En av mina favoriter är Hosta 'Krossa Regal' som har ett elegant upprätt utseende. Färgen är lite åt det blågröna hållet.



Hosta 'Halcyon' är en låg, riktigt blå hosta som man inte ska röra alltför mycket eftersom de blå lite vaxade bladen då får "fingeravtryck".




Hosta 'Golden Tiara' växer snabbt till en ordentlig tuva. Den har runda hjärtformade blad och den hör till de mindre funkiorna. Det är inte så konstigt att det är en populär och älskad hosta.


Fler hostor åt folket!

söndag 3 mars 2013

Balkongskiss

Bilden som jag har gjort som en slags illustration till min balkong på Trädgårdsmässan i Älvsjö, är äntligen färdig. Jag har precis skickat in den och det känns väldigt skönt!


Torvans kruka finns med på min akvarell.


Dagen har varit fylld av arbete vid datorn trots det vackra vädret där ute. Nu väntar middagsmat och omplantering av frölingar och sedan är denna helg över. Så märkligt det är, att helgdagar rinner förbi snabbare än vardagar!

Hoppas att vi alla får en bra vecka!