Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

torsdag 31 januari 2013

Balkong

Jag har varit lat med bloggen på sistone. Det har varit fullt upp med växtbeställningar och planering av inspirationsbalkong till årets trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.


Balkonger på mässan 2009
 


Jag har alltså fått erbjudande om att göra en idébalkong och jag har tackat ja till denna utmaning. Det känns verkligen kul men självklart också nervös eftersom detta är något jag aldrig gjort förut. Visst var jag med om att utforma Sällskapet Trädgårdsamatörernas monter under ganska många år innan jag själv hade monter på mässan. Men detta med balkong är nytt.

Jag har fullt klart för mig vilket tema min balkong kommer att ha och det mesta av planeringen är klar men det finns trots allt fortfarande några frågetecken runt utformningen. Nu har jag fått i uppgift att göra en skiss, en bild av hur min balkong ska se ut. Det känns som ett väldigt svårt uppdrag! Hur ska jag klara av detta? Stockholmsmässan ska ha denna skiss för att lägga ut på hemsida och att presentera i pressrelease! Inte kul, hur ska jag klara att göra en sådan proffsig skiss? Nu måste ni hjälpa mig med att hålla tummarna igen!



Förutom att våndas över denna uppgift så har jag nu börjat att skriva ihop växtbeskrivningar till årets försäljningsväxter. Jag hoppas att kunna gräva fram krukorna med spännande nya namnsorter av vitsippor lagom till mässan. Det finns annat i krukor under snön som jag också gärna skulle sälja av under mässan.

Det ligger oroväckande mycket snö där ute, krukorna måste ju fram så att jag hinner driva dem lite, åtminstone så pass att det syns att det finns något i krukorna. Nåja, det är många veckor innan jag behöver ta fram snöskoveln.

Det är härligt att få tänka på den kommande växtsäsongen! Just nu töar det där ute, så idag kan man tro på en nära förestående vår!








 

tisdag 22 januari 2013

Vårsol


Fy så kallt det är där ute! Visserligen så har januarisolen synts till rätt ofta på sista tiden så det känns åtminstone att ljuset har kommit tillbaka. I alla fall om man jämför med november och december, som var riktigt dystra.

Men kylan är svår att stå ut med! Den kryper in i kroppen och det är svårt att värmas upp. Jag tycker att jag fryser konstant.

Lite varmare känner man sig allt när man tittar på den strålande solen Adonis vernalis, våradonisen. Den brukar dyka upp rätt snabbt efter att snön har smält. Jag väntar otåligt!

Hoppas att ni också fått lite värme av Adonis vernalis!



tisdag 15 januari 2013

Tulpanens dag

Idag är det TULPANENS DAG och kanske det faktiskt är så att de flesta av oss har tulpaner hemma. Vi köper otroliga mängder av tulpaner den här tiden på året. Det är ju inte så konstigt att vi vill skyffla vintern bakom oss.

Jag har själv faktiskt inga tulpaner hemma idag. Det snöar så förskräckligt idag så när jag var på väg hem ville jag inte kliva ut i snön vid affären. Jag väntar tills fredag, då ska jag köpa en rejäl bunt. Jag tittar på lite bilder från förra årets blomning istället.


Den här lilla skönheten är en  Tulipa humilis 'Tète à Tète'. Tulipa humilis är en art från sydöstra Turkiet, Iran och Kaukasus som är variabel i färg och form. Denna pärla är en underbar, exklusiv och ovanlig sort med fyllda, mörkt röda blommor och den blir bara ca 10 cm hög.



Tulipa 'Exotic Emperor' är en tulpan som jag är mycket förtjust i. Det är en halvfylld variant av fosterianatulpanen ‘Purissima’ och den blommar lika tidigt.  Den är ungefär 35 cm hög och har lätt doftande, stora, rent vita blommor med gröna och gula strimmor på de yttersta kronbladen.  Dessutom har den stadiga stjälkar som klarar regn på ett föredömligt vis. Den är underbar!


Den åldras dessutom med behag!


Här är liljetulpanen 'West Point', en fantastisk gul liljetulpan med oerhörd lyskraft och elegans. En enda tulpan i vas är lyx! Den är 45-50 cm hög och det bidrar till dess elegans.


'Marilyn' är också en liljetulpan och hon kan skifta lite i utseende. Hon var den tulpan som blommade längst här i trädgården. Jag klippte ner blomstjälkarna i midsommarveckan.



Jag är förtjust i liljetulpaner och utanför planket står det fler, här finns de vita och pålitliga Tulipa 'White Triumpator som är känd för att återkomma år efter år i rabatterna, rakryggad och riktigt vit. Den öppnar sig i solsken och sluter sig elegant till kvällen igen.

Bredvid 'White Triumphator' står de mörka 'Burgundy', en snygg kombination, tycker jag själv. Burgundy är en tulpan som man ska försöka att placera så att den hamnar i eftermiddagssolens motljus. Då är de magiska och tar andan ur en.



Trevlig TULPANENS DAG!

måndag 14 januari 2013

Rokujohjärtat 'Burning Hearts'


Dicentra 'Burning Hearts', med sina läckra vitkantade blommor.

Här kommer ett litet växtporträtt.

Det finns ca: 20 olika arter av Dicentra som alla växer på den norra delen av jordklotet. De är bergs-, lund- och lövskogsväxter som föredrar en fuktig och humusrik jord i sol till halvskugga. Dicentra ’Burning Hearts’ är en hybrid med Dicentra peregrina, Samurajhjärtat, men Dicentra peregrina är svårodlad medan hybriderna är lättodlade.

Jag har lyckats hålla liv i en Dicentra peregrina under tre växtsäsonger men sedan var det nöjet över.
 
Hybriden Dicentra 'Burning Hearts' är bekymmersfri om den får den fuktiga och mullrika jord den vill ha.  
 
 
Dicentra 'Burning Hearts' har mörkt rosa-röda hjärtformade blommor som dinglar ovanför ett finflikigt blågrönt bladverk. Det ovanligt färgade bladverket är så vackert, tycker jag, att det skulle klara sig fint även utan blommor. Den blir ungefär 20 cm hög i blom.

Jag har haft små plantor av 'Burning Hearts' i kruka till försäljning och eventuellt har jag fortfarande några kvar efter vintern men de tycker inte om att stå i kruka. De vill ha väldränerat med jämn fuktighet. Om de fortfarande lever i vår kommer jag att bli glad.




söndag 13 januari 2013

Tankens kraft

Idag behöver vi en påminnelse om våren, tycker jag. Visserligen skiner solen här utanför men det är kallt och det är bara januari, inte ens halva januari har gått än och det är en bit kvar innan det kommer att se ut på det här sättet i markerna. Men våren kommer och tiden rinner snabbare än vad man tror.







 Doften av gullviva, Primula veris är underbar! Man går inte förbi utan man böjer sig ner och sätter näsan nära och njuter, eller hur!


Trädens första grönska är så ljuvlig!





 
Om vi nu ska fortsätta att tänka på vårens dofter så tror jag att de flesta av oss kan, med blotta viljan, trots att snön ligger där ute, känna liljekonvaljdoft i näsan.
 
Hoppas att ni har fått en liten försmak av våren!
 
 

lördag 12 januari 2013

Fremontodendron mexicanum


Här är en invandrare som kanske bara är på ett lite kortare besök eftersom hen inte står ut med vårt klimat. Förresten, vem gör det? Exemplaret på bilden bor hos en trädgårdskompis och jag har fått frö!

Visst vill vi växtnördar tänja gränser, på vad som är möjligt och ibland blir vi glatt överraskade men tyvärr så är nog detta en växt för vinterträdgården under den bistrare delen av året. Vad gör man då om man inte har en sådan, jo då tar man in växten i bostaden eller garaget och hoppas på det bästa.

Det här är en buske som ska växa på sig snabbt och den kan nå en ansenlig höjd. Nåja, i kruka lär den inte bli så hög och så finns det ju sekatör om den nu skulle visa sig vara otroligt högväxande. Blommorna är mjukt stjärnformade och mättat guldgula och den blommar mer eller mindre hela sommaren.

Fremontodendron mexicanum är en av de arter som jag hittills har sått. Det kommer nog ta ett tag innan de gror, om de gror, och nu kan ni hjälpa mig med att hålla tummarna igen.

Det har ju givit gott resultat tidigare när ni har hållit tummarna!
 

fredag 11 januari 2013

Trassel

Jag har haft trassel med bloggen. Helt plötsligt kunde jag inte lägga in bilder! Jag begrep ingenting och till slut fick jag hjälp av sonen som egentligen ingenting kan om bloggar. Han löste problemet på nolltid!

Vardagen har infunnit sig efter helgernas fester och ledighet och många har nog tyckt att det har varit en arbetssam vecka, jag också. Det är nog trots allt bra att vardagen, med vanliga rutiner och ett mer hälsosamt liv, kommer igång även om det är tufft i början.

Jag har börjat att fundera på kommande trädgårdssäsongs nya projekt. Det finns många att välja bland. En ny blötbädd som ska utformas så att lundväxter kan trivas där, det ska det bli. Den borde har gjorts förra året.

Viljan var god men det blev inte mer än så här förra året.


En ny myr ska det också bli men det går snabbt för det blir en liten en och järnringen står där redan och väntar.



 Jag kommer att bygga den precis som jag gjorde den förra, den som ni ser i framkant av bilden. Det är ju dumt att förändra ett vinnande koncept. Lätt är det också. Jag tejpade med silvertejp, fast dubbel byggplast mot insidan av järnringen och sedan fyllde jag ringen med ogödslad grov torv, sand och grus. Därefter vattnade jag ordentligt och planterade. I min myr finns bland annat några små hjortronplantor, en Sarracenia purpurea, flugtrumpet och så ligger där ett sjok med vitmossa. Det finns annat där också och eftersom plantorna växer till sig så måste jag ju ha en myr till. Det är ju självklart, eller hur!



Sarracenia purpurea är härdig åtminstone här i Tullinge så den står ute året runt. Bladen är utformade som trattar. Små insekter trillar ner i trattarna och där bryts de ner till den näring som Sarracenian behöver.


Undrar om jag hinner med fler projekt än dessa? Jag skulle behöva ytterligare ett stenparti!!!

söndag 6 januari 2013

Vackra gamla handdrejade krukor

Under de senaste dagarnas sådd har jag tänkt på de vackra lerkrukor jag har i garaget i väntan på bättre tider. Nog är de tusen gånger vackrare än de svarta plastkrukor som jag använder!

Det var Magnus Johnson, vår kände klematisodlare, vår klematiskung som på trettio-fyrtiotalet ritade krukor som skulle passa för de behov som fanns i plantskolan han drev i Södertälje.

Om Magnus Johnsson



Krukorna var i olika storlek. Småkrukorna fanns i minst fyra olika storlekar och dessa användes för odling av taklök, saxifraga och andra stenpartiväxter. Under fyrtiotalet började Magnus Johnson att odla klematis och då ritade han ytterligare krukor med extra djup som passade just för odling av klematis. Klematiskrukorna placerades i en torvbädd för att de skulle hålla fuktigheten.



Här inuti krukan ser man linjerna efter handdrejningen.

Magnus Johnssons krukor handdrejades på Wallins krukmakeri i Södertälje som drevs till mitten av 60-talet då det stängdes. Då hade tyvärr importen av billiga krukor tagit över.

Det var mycket pyssel med hygienen efter användning av krukorna, detta för att inte virus och svampangrepp skulle spridas. Först borstades krukorna rena från jord och sedan lades de i tvättmedelslösning, till sist kokades de innan återanvändning.

Arbetskraft var ju inte någon bristvara under denna tid. De anställda sysselsattes under lågsäsong , sen höst och tidig vår, med att tvätta krukor och förbereda inför det kommande årets inkrukning av växter.

Dessa krukor plockar jag fram igen till försäljning i maj. Till krukorna får man alltid en liten informationstext om krukornas historia. Det här är inte vilka krukor som helst!


Maj, ljuva maj!

tisdag 1 januari 2013

Första dagen på nya trädgårdsåret

Så var det nu den första dagen på det nya året 2013 och idag har jag sått. Sådd hör nyårsdagen till. Det var papperssådd som gällde idag eftersom jorden ligger där ute under snön och idag skulle det kanske ha varit svårt att få tag på jord. Perliten står på altanen men jag vet inte hur jag tänkte när jag inte la några säckar jord vid sidan om perliten. På hösten är det så svårt att tro att det ska komma snö, tycker jag. Jag blir lite överraskad varje år. Ja, jag vet, det ÄR korkat!

Mitt lilla växthus i mars för några år sedan.

Jag har inte gått igenom alla mina fröpåsar än och det kommer att ta ganska lång tid i anspråk. Det är ett sådant trevligt jobb, nyårsdagsjobb, lugna dagars jobb. Fröpåsar i olika högar, en för de påsar som ska slängas eftersom de är för gamla eller ointressanta, en annan hög för dem som nog är för gamla, men som kan gro ändå. (Dessa sås alltid i papper så att jag kan kolla grobarheten.) En annan för dem som ska sås inne i mörker, en för dem som ska sås inne i ljus. Sedan har vi dem som ska ut på altanen efter några dagar inomhus. En annan hög för frön med hårt skal som behöver göras hål på... Många högar blir det!

Jag sitter också med växtlistor. Jag beställer en del spännande, färdiga plantor för leverans till Torvan. Kul jobb idag, med en för ett antal timmar sedan, ljus dag utanför, nu har tyvärr mörkret fallit. Solen sken nästan igenom molnen och det droppade från taken. Det är nästan så att man kan luras att tro det är lite vår där utanför.

 
Podophyllum 'Spotty Dotty', ett fotblad som jag hoppas kunna ha till försäljning i år. Många stannar till och tittar extra på det frodiga bladverket. Hon är vacker, min fläckiga Dotty.


Asplenium scolopendrium, en av olika varianter av hjorttunga som finns i ett av mina partier. Till sommaren bör jag ha en kul namnsort av hjorttunga till försäljning.

Imorgon får jag hem jord. Jag har snälla barn som bryr sig om sin mamma!