Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

lördag 30 juni 2012

Massor av växtstöd

I helgen är Torvan öppen. Det kan kanske vara någon som, liksom jag, är tvungen att binda upp sådant som växt mer än beräknat. Vår honungsros måste stöttas, för bänken som är placerad under den så att man ska kunna njuta av doft och humlesurr, syns inte. Rosen täcker allt.

Som tur är finns här massor av växtstöd att välja bland.



Under veckan som gått har jag hyfsat till vid ingången till Torvan. Nu är tulpanerna bortklippta, antagligen lite för tidigt men jag tänker i alla fall att gräva ner fler till hösten.

Den gamla gräsklipparen har givit upp så nu har en ny införskaffats, en liten, lätt och batteridriven klippare. Den är mycket tystare än den gamla och det känns som ett bra köp. Gräset är nu klippt och det blev så fint. Gräset hade inte blivit klippt på två veckor och eftersom det har regnat så mycket så hade vi en äng. Det är så mycket annat än gräs i vår gräsmatta så det var verkligen som en äng eller som en vall. Egentligen hade det passat utmärkt att ta fram lien... om vi hade haft någon.


Pionen 'Raspberry Sundae' har slagit ut. Hoppas nu bara att regnet inte böjer den till marken.

Ramonda myconi växer i torvblocken lite varstans här i trädgården. Jag tycker väldigt mycket om dem!


Dicentra 'Burning Hearts', ett rokujohjärta, har blommat ganska länge. Det är en snygg kombination mellan bladverkets nästa blåa blad och blommornas starkt rosaröda färg.

Nu ska jag dricka en kopp kaffe till, innan jag går ut i trädgården. Det regnar bara lite just nu.

tisdag 26 juni 2012

Tre blå

Idag har jag spenderat några timmar i trädgården med att rensa ogräs. Det regnade lite emellanåt men inte så att det störde. Det är verkligen frodigt efter allt regn som kommit och det gillar jag, men det är rätt mycket jobb innan det ser ok ut där ute.


Baptisia australis, färgväpplingen, ska jag staga upp lite imorgon. Den är egentligen ganska stadig i sig själv men det har regnat så mycket att den behöver lite hjälp. Färgen på blommorna är underbar. Djupt blåvioletta är de och de passar så bra ihop med de blågröna bladen. Det är en pampig växt som blir ca.1,5 m hög.


Iris germanica-favoriten, blommar i år med färre blommor än den brukar och det är mitt fel. Den har inte fått någon extranäring alls. Jag brukar vara snäll och ge lite grann men som sagt, i år blev det inget. Jag får skylla mig själv. Den doftar i alla fall lika gott som vanligt.


Iris germanica 'Flying Blue Bird' har jag tagit upp och delat på. Jag tycker väldigt mycket om den också. Iris germanica passar bra här i trädgården eftersom den tål mycket torka. I år behöver den inte stå torrt och det verkar inte göra något. Jag såg den frodas i en trädgård på en mosse. Det var verklig våtmark där den växte och det gungade när man gick runt i den trädgården. Iris germanica verkar vara en anpassningsbar skönhet. *Flying Blue Bird' finns till försäljning.

Imorgon ska solen skina, säger smhi, och mer ogräsrensning och uppbindning av växter står på schemat.

måndag 25 juni 2012

Svensk sommar

Nu är vi helt plötsligt inne i sista juniveckan. Det är samma sak varje år, tycker jag. Jag väntar och längtar efter midsommar och när midsommarfirandet är över så inser jag att vi verkligen befinner oss mitt i sommaren, att andra hälften av sommaren är här. Det känns inte riktigt bra.



Vi firade midsommar på Österlen i år och vi hade tur med vädret trots en deprimerande prognos från smhi. Visserligen så regnade det större delen av midsommaraftonen men vid sextiden på kvällen hade alla moln dragit bort och kvällen blev underbar.

Jag passade på att ta några bilder på den kände trädgårdskonstnären Helge Lundströms hus som just nu ligger ute till försäljning. Helges hus har synts i många, många trädgårdsartiklar. Han har bl.a. designat en del av Zeta trädgårds visningsträdgård och Klippträdgården i Hågelbyparken.






Helges hus ligger i den lilla byn Gislöv nära Simrishamn och här ligger också Karnelund. Jag gick bara tvärs över den smala lilla bygatan för att fotografera.







Karnelund ägs av Peter och Jan som är fantastiska värdar. Man blir otroligt väl omhändertagen och välkomnad. Om man är riktigt förutseende så bokar man också bord så att man kan äta middag hos dem. Peter lagar maten som är av högsta klass och det är ofta fullbokat.


Här hänger blåregnet spaljerat utanför en del av rummen.

Ett stort miscanthusgräs, massor av rosor, en stor platan och många andra spännande växter finns i den vackra trädgården.





onsdag 20 juni 2012

Snart är semestern slut för skomakaren

men min semester har precis börjat! Och det är underbart! Nu ska jag rensa ogräs i lugn och ro och det behövs för med allt regn som har kommit ner så har också ogräset exploderat. Alla små frön har grott.


Här har jag lyckats fånga herr Padda, så att han syns ordentligt utan en massa ogräs runt om som han kan gömma sig i. Visst är han väl en padda, inte en groda? Berätta om ni vet vad han är för sort! Jag fotograferade honom förra året också och han var lika snygg då. Jag gillar honom och han är ingen rädd typ. Jag tror han gillar mig också.

Nu vet jag att han är en groda. Det borde jag ha förstått. Grodor är mycket snyggare än paddor så självklart är han en groda, herr Groda var det alltså.


Här är gullregnet som står tätt tryckt intill vår altan. Det är en fröplanta som har satt sig där och den stod ursprungligen i en Clematis alpina. När jag tog bort clematisen som var risig och ful, så växte gullregnet snabbt och förra veckan såg det ut så här. Nu har hängena bleknat lite men det är fortfarande fint.


Det var många år sedan jag hade tagetes men i år ville mannen i huset ha orange i krukorna på altanen så jag gav efter. Det blev jättefint tycker jag men den starka färgen på tagetesen var svår att kombinera med andra färger. Jag fick fundera ett tag innan jag fick ihop det. Här samsas en Trifolium repens 'Debbie', en klöver, tillsammans med tagetesen om platsen i krukan. Det är samma art, klövern alltså, som finns i gräsmattan och det har tagits fram en massa trevliga bladfärger på dem.


Här är en planta Trifolium repens 'Spring' som jag planterade förra hösten.

Jag sålde Nomocharis, fjärilslilja på växtmarknaden i Linköping men denna tog jag inte med mig. Hon blev planterad här hemma istället. Det kan hända att flera av dem som köpte fjärilslilja av mig fick lika vackra exemplar. Jag hoppas det!



Nu har vi midsommarhelgen framför oss. Själv ska jag ha riktigt ledigt och njuta men nästa helg har jag öppet igen här på Torvan.

Hoppas ni får en riktigt härlig helg med fint väder så att ni kan dansa runt midsommarstången utan gummistövlar!

tisdag 19 juni 2012

En helg i Linköping med omnejd

I helgen var det Trädgårdsamatörernas riksmöte och i år var mötets huvudort Linköping. Allt var väldigt välorganiserat och mycket trevligt.

På fredagskvällen träffades vi i Trädgårdsföreningen i Linköping. Vid entrén möttes vi av STA:s emblem med linneakransen, som ritades i slutet av 30-talet av kyrkoherde C.A. Areskog. Det var väldigt fint och planteringen fotograferades säkert av alla trädgårdsamatörer som hade en kamera med sig och det var väl de flesta det.


Under lördagen och halva söndagen bussades vi runt till olika trädgårdar där vi bjöds på härliga trädgårdsupplevelser. Åtta trädgårdar allt som allt, såg vi som åkte runt med buss E. Jag ska dela med mig av några bilder som stannat kvar.

Vad sägs om:
Dessa detaljer i en stenläggning? Snyggt, tycker jag! Det regnade, men vem bryr sig om sådana petitesser!


Ett snyggt plank!

Ännu ett snyggt plank. Detta stod inne i Linköping där bussarna startade ifrån på morgnarna. Ser ni damerna med paraplyer?






Dianthus strictus v. pulchellum, en perfekt rund kudde med utsökta blommor.

Denna trädgård, med tillhörande stuga och uthus, låg på en myr. Marken sviktade när vi gick omkring i trädgården och husen sviktade förresten också. Det här var en fantastisk ångande oas, med massor av insekter och spännande växter, en annorlunda trädgård som jag inte kommer att glömma.

Stort tack, Östgötakretsen, för allt trevligt ni ordnade för oss!

måndag 11 juni 2012

Beställning av lökar och knölar

Jag har precis skickat iväg en beställning på vårblommande lökar och knölar. På ett sätt känns det lite knepigt att göra det redan nu men samtidigt så har jag ju i väldigt gott minne, det som var lyckat och bra av förra årets leverans. Det var väldigt bra kvalitet på allt utom en liten hundtandslilja. De blommade fint, de som jag hade grävt ner i rabatten men dem som jag övervintrade i kruka var det värre med.

Erythronium dens-canis klarade sig bra, även i övervintringskruka.
Alla narcisser och tulpaner som jag valde förra året var jättefina och flera av dem har jag valt att beställa igen.

Narcissus 'Spoirot'

Narcissus  'Lemon Drops'



Crokus tommasinianus 'Ruby Giant' är en favoritkrokus sedan många år tillbaka. Färgen har en lyskraft som gör att man ser den på mycket långt håll. Den är beställd tillsammans med flera andra läckra krokusar.


Tulipa viridiflora 'Exotic Emperor var snygg från knoppstadiet ända till kronbladen föll. Den blommade dessutom under lång tid. Den kör jag definitivt i repris.



Jag är väldigt förtjust i liljeblommande tulpaner. Jag tycker att de är så eleganta och de blommar sent. De blommar faktiskt fortfarande även om de är lite på fallrepet.


Tulipa 'West Point'

 En enda av de här, i vas, tillsammans med ett gult grässtrå!


Tulipa 'Marilyn', ännu en liljetulpan.




Tulipa humilis är en art från sydöstra Turkiet, Iran och Kaukasus som är variabel i färg och form. Detta är en exklusiv, ovanlig sort med fyllda intensivt röda blommor, Tulipa humilis 'Tète à Tète', en riktig liten miniatyr på 10 cm.





Om någon av er är intresserad av att få information om vad jag har till försäljning mot slutet av sommaren, skicka ett mejl till mig så hör jag av mig när det börjar bli dags att välja.

info@torvan.nu


fredag 8 juni 2012

Trädgårdsväder

Egentligen är det ganska bra att det har blivit lite kyligare. Mycket har blommat länge och det är ju verkligen trevligt.

Min favoritsyren, Syringa vulgaris 'Beauty of Moskow', har slagit ut precis som alla andra syrener. 
Men visst längtar vi efter värme och riktig sommar också! Nästa vecka har vi skolavslutning här i Botkyrka och jag hoppas verkligen att solen kommer att skina på alla barn och ungdomar. Veckan efter, midsommarveckan, måste det vara badväder! För barnens skull, själv badar jag otroligt sällan och jag tycker ofta att för varmt väder är lite irriterande. Jag orkar inte göra något i trädgården då. Men för barnens skull måste det bli riktig sommar nu!


Anemone narcissiflora blommar också just nu och den är underbar!
Solen skiner och himlen är blå. Det är ett underbart trädgårdsväder där ute!

lördag 2 juni 2012

Juni och sommar?

Idag var det bistert att vara ute i fyra timmar minsann. Jag var blöt inpå bara skinnet redan efter en halvtimme, trots regnställ. Jag var frusen också faktiskt. Idag har det inte varit ett stilla sommarregn precis. Det har hällt ner och det har blåst otroligt mycket och för att göra det hela ännu värre så har det inte varit mer än 4 grader varmt. Det får man ändå kalla för extremväder så här den 2 juni. Nåja, Torvan skulle vara öppen och skam den som ger sig. Efter ungefär två timmar gick jag in och bytte regnjackan mot flieströja och vinterjacka, dessutom spolade jag händerna i varmvatten. Jag stängde Torvan en halvtimme för tidigt. Klockan var halv 3 när jag gick in men det kom ingen den där sista halvtimmen så det gjorde ingenting. Nu hoppas jag verkligen att vädret ska vara bättre imorgon för då är Torvan öppen igen.

Syrenerna blommar och här kommer en bild på dem i solsken. Det har vi gjort oss förtjänta av idag!

Syringa 'Beauty of Moscow'

Syringa 'Maidens Blush'