Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 31 oktober 2011

En riktig bonusdag!

Variegerad fläder

Idag sken solen och det var milt och skönt ute. Det finns alltid en massa att göra där ute och vädret idag var en riktig bonus. Det finns fortfarande växter i trädgården som inte antagit höstdräkt och en del kommer inte att göra det heller. Den variegerade flädern är lika snygg som i somras och hasselörten är lika grön och frodig som vanligt.

Denna stackars vallmo kommer antagligen aldrig att slå ut. I bakgrunden står en Yucca filamentosa, fiberpalmlilja. Yuccan står extra väldränerat i sand och grus nära huset.
 Yuccan har inte blommat denna sommar heller men till sommaren borde det faktiskt vara dags igen. Jag ska gödsla lite extra för att uppmuntra en lika ståtlig blomning som sist. Jag har försökt att minnas när den blommade men... Det kan nog vara fem år sedan. Jag tog en massa bilder då och har letat efter dem för att visa er men jag gav upp. En annan dag kanske!





torsdag 27 oktober 2011

Odjur = rådjur!

Jag är arg! Jag planterade en ny magnolia för ett par månader sedan. Nu ligger halva magnolian på marken vid sidan om. En enda snabb tugga från ett odjur som gick förbi härom natten. Ja just det, rådjur! Man kan ju bli galen! Jag har sett framför mig hur de stora exotiska bladen skulle skugga skönt under högsommarens hetta. Nåja, drömma kan man ju. Det kanske blir ett stort flerstammigt träd nu istället. Hm...

Här är ett skydd för en mindre växt än en magnolia. Denna uppskurna kruka såg jag i Linnéträdgården i Uppsala. Snyggt, tycker jag, men hur åstadkommer man en sådan?


Nu är det dags att börja drömma om härliga innemiljöer. Här är ett trevligt uterum med fantastiska växter! Åh, vad jag önskar att dessa krukor med myrten var mina. Jag har en liten planta i vardagsrummet men det är nog tyvärr bara en tidsfråga innan bladen börjar ramla. Myrten vill ha svalt, ljust och i varje fall lite luftfuktighet. Jag har ställt en sprayflaska bakom gardinen i rummet men jag vet ju att jag kommer att glömma att spraya.


onsdag 26 oktober 2011

Längtan

Anemone nemorosa, dubbla vitsippor
Igår flyttade jag krukor. Sorterande dem och flyttade dem för vinterförvaring. Det där med vinterförvaring kan vara riktigt knepigt. Det gäller att de placeras så att det inte blir allför blött och sunkigt i krukorna för då ruttnar rotsystem och knölar och när våren kommer så är krukorna tomma.
Ingen vårblomning då inte.

Sanguinaria canadensis 'Multiplex', blodört, blommar kort men underbart som kritvita näckrosor i rabatten.
Anemone narcissiflora
Soldanella montana





Haquetia epipactis 'Thor', variegerad gullflocka, blommar mycket tidigt. En fantastisk vårprimör!

Delosperma basuticum, en stenpartiväxt
från sydafrika med god härdighet

Bilderna i detta inlägg föreställer en del av de växter i krukor som jag flyttade på igår. Många krukor återstår att sortera fortfarande och i helgen ska jag kruka upp fler frösådder och delningar. Det ska bli fint väder i helgen som följer. Soligt och milt ska det bli.
Underbart! Hoppas att prognosen håller!

torsdag 20 oktober 2011

Eriogonum umbellatum, ett litet växtporträtt

Eriogonum umbellatum i trädgården

Denna växt kommer ursprungligen från västra nordamerika, från Kalifornien till Colorado. Den är vanlig i sin ursprungsmiljö och utseendet varierar väldigt mycket. De kan alltså vara väldigt svåra att identifiera. Vår planta har nästan vita blommor men de kan även vara gula i olika nyanser och också ljust lila. Dessutom kan höjden på plantan kan vara väldigt olika, från ca: 10 cm upp till nästan 200 cm.

Vår planta har ett lätt ulligt bladverk som trycker sig tätt till marken och blomstjälkarna blir ca: 30 cm höga.

Blommorna är ljuvliga och blomningen varar lång tid.

onsdag 19 oktober 2011

Cylindrocladium buxicola


Buxbomssjukan är jag riktigt rädd för! Jag har ganska många buxbomplantor och kanske är den på bilden ovanför, den som är min favorit. Den är mycket vackert gulvariegerad.

Det vore förfärligt att få in sjukan i trädgården. De första symptomen är mörkbruna fläckar på bladen som så småningom växer ihop tills hela bladet är brunt och faller av. Bladen kan också vara orangebruna och sedan mörkna. Man kan missta det för torkskador.

Om man misstänker att man fått in sjukan, gör plastpåsetestet! Lägg en kvist i en lufttät plastpåse i några dagar. Då bildas det luddiga sporkuddar på bladen. Om de är kritvita, så är det Cylindrocladium buxicola. Om sporerna är lätt rosa eller orangefärgade så är det en mindre allvarlig svamp, Volutella buxi, som kan behandlas

Om man faktiskt har fått in sjukan så är det bara att gräva upp plantorna och slänga dem. Lägg dem i soptunnan för smittan sprids väldigt lätt.

Lycka till!





tisdag 18 oktober 2011

De sista blommorna för säsongen


De är inte så många kvar nu, de växter som fortfarande har blommor att visa upp. Clematis 'Huldine' har en blomma kvar, men bara en enda.


Gulbladig mattram är snygg från vår till höst. Den är fortfarande superfräsch både i bladverk och blomma. Mattram har jag haft i trädgården i många år. Jag fick den första plantan av Maggan, en trädgårdskompis och varje år dyker det upp många nya fröplantor och alla har lika vackert limefärgade bladverk. Tack Margareta! Jag behåller inte riktigt alla plantor men väldigt många. Nu så här på höstkanten känns de ljust gröna plantorna extra värdefulla.
                            

måndag 17 oktober 2011

Jämförelse


Här är guldhumlen, Humulus lupulus 'Aurea' under sommaren. Den är väldigt vacker där den svingar sig upp i den risiga gamla pilen.


Nu är lianerna avlövade men jag tycker att den fortfarande är väldigt läcker. Vacker är nog fel epitet men lite exotiskt kan jag nog tycka att det är. Jag låter alltid de gamla rankorna hänga kvar till nästa säsong och tar bara bort det allra risigaste. De nya rankorna använder de gamla till att slingra i och gör att repen blir tjockare till nästa höst.


Här är Cersis canadensis 'Forest Pansy' som klarat sig en vinter. Det är bara en liten buske men jag är riktigt lycklig över den. Jag var helt övertygad om att den inte hade klarat förra vintern eftersom den bröt så enormt sent. Det var fantastiskt att  få se de små bladen utveckla sig. Det mörka bladverket är väldigt vackert men...



Detta är inte så mycket sämre, eller hur!

söndag 16 oktober 2011

Pynt

Torvans välkomstdrake

Innan jag tog en tur till svampskogen igår gick jag en sväng i trädgården och fotograferade lite av Torvans pynt. Det är kul med lite överraskningar i trädgården även om jag är ganska sparsam med sådant. Jag vill att det ska vara växterna som spelar huvudrollen i trädgårdsteatern.






Alla Torvans maskar heter Max och de här två kryper glatt på hyllan i planket. Det är keramikern Evelin Skeppström som gör dem.

En stor julgranskula hänger i björken. Den har hängt där i några år, sommar som vinter.


Här står Torvans designade krukställning. Krukorna har inget dräneringshål eftersom inget fat kan stå under och samla upp vatten. Denna fina ensemble kan du ha både ute och inne.

För er som undrar om jag hittade någon svamp. Jo, jag var ute i lite drygt tre timmar och jag kom hem med 7,2 kg trattkantareller! Och nej, den är inte rensad än!



lördag 15 oktober 2011

Vass som trädgårdsväxt


Får jag presentera vass, Phragmites australis som trädgårdsväxt! Det är visserligen en variegerad vass, men ändå. Den är upptäckt på Österlen och har därifrån vandrat vidare till några, ännu så länge, ganska få trädgårdsägare. Jag sprider den så fort jag kan till mina kunder.

Vanlig vass blir upp till fyra meter hög. Denna variant blir hemma hos mig, en dryg meter. Jag skulle säkert kunna få den att bli högre om jag gödslade den men det har jag inte gjort hittills. Kanske jag ska göra det till våren som ett intressant experiment.

Den står nergrävd i en stor hink eftersom vass ju inte så gärna vill stå i ren torr sand. I hinken kan den stå lite blötare.



Hinken tjänar ett annat syfte också. Vass sprider sig! Det är viktigt att begränsa dess framfart. Tyvärr grävde jag ner hinken lite för djupt eftersom jag inte ville se den fula svarta kanten på hinken. Det får jag betala för nu eftersom vassrötterna har smitit. Nåja, rymlingarna gräver jag upp, krukar och säljer.

Bilderna på vassen har jag tagit nu i oktober eftersom jag tycker att den är extra snygg nu på hösten. Vipporna är yviga och nästan svarta och de sitter kvar hela vintern. Strimmorna på bladen är gula och håller färgen hela säsongen.

Att ha denna vass i kruka utan dräneringshål på altanen borde vara en höjdare! Det ska jag ha nästa sommar!

fredag 14 oktober 2011

Höstglöd

Jag kan inte förneka att jag faktiskt är lite deppig över att det nu är slut på växtsäsongen och att vintern närmar sig. Egentligen tycker jag mycket om hösten. Det är hotet om att vintern väntar som gör att jag tycker att det är trist. Vinter är så lååång!

Jag tog med mig kameran ut i trädgården för att muntra upp mig. Det finns otroligt mycket att förundras och häpna över! Så mycket vackert att studera.

Acer pseudosieboldianum i höstskrud.


Prunus serrula, glanskörsbär

Den flagande barken på glanskörsbäret är alltid fantastisk. I vintras njöt jag när barken genomlystes av den låga vintersolens strålar mot den vita snön.

Mitt glanskörsbär har växt ganska snabbt. Jag köpte det för sju år sedan och då var det bara ett spö. Jag trodde att jag skulle behöva vänta mycket längre för att få se den efterlängtade barken.


Pelargonens sista bedagade blomma. De sista knopparna kommer nog tyvärr inte att slå ut.



Höstsilveraxet, Actea simplex 'Brunette' doftar starkt och underbart nu i oktober.

Som sagt, det finns fortfarande mycket att njuta av i trädgården.

måndag 3 oktober 2011

Torvan stängd för säsongen


Men livet i trädgården fortsätter så klart. Det är massor att göra innan snön får komma. Jag har växter som ska flyttas och som borde ha flyttats för länge sedan. Märkligt hur man kan glömma bort att flytta dem flera år fast man absolut vet att växten skulle trivas bättre i ett annat läge i trädgården.

Jag har ganska många delningar kvar att göra dessutom. Under öppethelgerna när mina kunder vandrar i trädgården händer det ju att någon väldigt gärna skulle vilja ha en liten planta av sådant som finns här. Jag försöker att memorera detta tills det är dags för sådant höstarbete och nu är det dags. En del är redan gjort och vissa växter går inte att dela på, eller så vill jag inte. Fast mycket är helt ok att dela med sig av.

Sedan ska jag plantera massor av vårlökar och knölar. Det är i mitt tycke ett ganska mödosamt och tråkigt arbete men det lönar sig minsann! Det ger en sådan njutning längre fram, detta grävande.
Tulipa 'Marilyn' som jag har köpt in till Torvan för både försäljning och plantering i år. Dessa fotograferade jag i Bergianska trädgården i maj.
Fler liljetulpaner ska planteras! Jag älskar dessa eleganta tulpaner och detta år fick vi ha dem i fred. Inga tulpaner blev avätna. Tulipa 'Marilyn', bilden ovan, är ny för i år. Dessutom har vi 'West Point', lysande gul och en klar favorit, kritvita eleganta 'White Triumphator' och den mörka skönheten 'Burgundy'.

Många plockar in mycket blommor under vår och sommar för att ha i vas inomhus.  Men jag gör det inte så ofta faktiskt. De står så mycket längre i trädgården. Men när det gäller dessa liljetulpaner så räcker det att ta in en eller två och sätta i vas. Det är oerhört elegant med bara denna enda eller dessa två ensamma skönheter i vasen, kanske tillsammans med något strå av ett snyggt gräs. LYX!