Kul att du har hittat hit!

Hej och välkommen till Torvans blogg! Kul att du har hittat hit! Här kan du läsa om sådant som händer i Torvan Trädgård i Tullinge, nära Stockholm, och om mina gröna tankar.

Alla bilder är mina egna om inte annat anges. Motiven är från Torvan Trädgård eller andra härliga och inspirerande platser. Fråga om lov om du vill låna en bild!

Följ mig gärna också på instagram!

torvan_tradgard

/pia

måndag 29 augusti 2011

Drömmar om nästa växtsäsong


Isopyrum thalictroides, vitsippsrutan, ska delas.
Det kan inte hjälpas, det är nog lite höst i alla fall! Fast än så länge är allt grönt och fräscht i trädgården. Det var en himla tur att det slutligen regnade även här på östsidan av Sverige. Ett tag var jag riktigt förtvivlad. Jag vattnade och vattnade men det var aldrig riktigt tillräckligt. Tulpanträdet fick gula blad men de trillade av och nu är trädet frodigt och fint igen.

Som sagt, det är nog lite höst ändå. Jag försöker krampaktigt att hålla sommaren kvar men ...
Nåja, det finns mycket trevligt att pyssla med under sensommar/höst också. Förökning av växter tar mycket tid. Frösamlande och delningar av växter inför växtsäsongen nästa år måste få ta tid. En hel del frö beställer jag men det är dumt att inte ta tillvara det som faktiskt finns här hemma.
Sanguinaria canadensis 'Multiplex', den fyllda blodroten, ska också delas.

Nästa vecka får jag min leverans av lökar och knölar. Det är också en trevlig sysselsättning under hösten, att gräva ner sådant som ska glädja en under kommande vår och försommar.

 

tisdag 23 augusti 2011

Omskolning

Det har varit en härlig eftermiddag! Ja, förutom att hunden smet förstås. Plötsligt var hon puts väck och vi ropade och ropade. Hon var inte under huset som hon brukar när hon är borta och den här gången blev jag orolig för hon var borta länge. Det visade sig att hon inte hade gått så långt. Hon hjälpte grannen att klippa gräset.

Efter att hunden var upphittad satt jag och skolade om frösådder. Bland annat skolade jag om Anemone narcissiflora som jag sådde förra året.

 Jag krukade också upp delningar som kan bli försäljningsplantor till nästa år.

Haquetia epipactis 'Thor'

Jag hann med en hel del eftersom jag inte gick in förrän ganska sent. Jag stannade ute så länge jag kunde eftersom det var så varmt och skönt. Det har varit en av de där dagarna som man måste försöka minnas om några månader.

lördag 20 augusti 2011

Öppen trädgård för Sällskapet Trädgårdsamatörerna

Idag har vi haft Öppen trädgård för trädgårdsamatörerna och vädret har inte varit det bästa. När jag gick in vid fyratiden så rann det om mig. Jag hade varit ute sedan kl. 11 och stundtals regnade det verkligen mycket. Men vi trädgårdsmänniskor är ett tåligt folk. Inte bryr vi oss om att det regnar när vi vill titta på växter och trädgårdar! Det har varit en mycket trevlig dag här på Torvan. Men visst passade sjöhästen in i trädgården idag!


Imorgon är det också Öppen trädgård och jag hoppas på bättre väder och riktigt många gäster! Väderlekstjänsten har faktiskt lovat lite sol och det skulle verkligen vara trevligt. Det kan ju faktiskt inte hjälpas, det är roligare att få visa trädgården i lite solsken.

En av växterna som jag har visat idag är en liten oregano.


I mina stenpartier finns flera plantor av Origanum rotundifolium. Om man tar på bladen och sedan sniffar på fingrarna så känns oreganodoften tydligt. För många är Origanum rotundifolium en ny bekantskap och det blir ofta en kul överraskning när man känner igen doften.

Jag har sått denna oregano flera gånger och de plantor jag har stoppat ner i mina stenpartier har klarat sig bra. Origanum rotundifolium kräver ett mycket väldränerat läge, gärna i full sol. Det har hon fått här på sandåsen.

Välkomna till Torvan!

tisdag 16 augusti 2011

Lökhelg i september

Det känns som om hösten kommer tidigt i år. Jag hoppas verkligen att vädret blir varmare och att man får njuta av mer sommar än så här. Det känns lite snopet just nu. Inte kan väl sommaren vara över redan! Jag tycker om att vi har våra fyra årstider. Det är bara så synd att hösten och vintern tar så stor del i anspråk av året. Hälften hade varit nog!

Jag har beställt en massa kul och spännande lökar. Det är trevligt att redan nu börja drömma om nästa års blomning.

Många av de som kom till Torvan i början av sommaren fascinerades av tulpanen 'China Town'.


Bladverket hos Tulipa 'China Town' är variegerat och väldigt vackert. Långt innan de ljust rosafärgade blommorna slog ut lade man märke till bladen och frågade om vad det vad för spännande växt.
Blommorna ändrar färg efter hand. I början har de en en ganska distinkt mossgrön rand på varje kronblad som sedan bleknar. China Town är en riktigt läcker tulpan.

I september kommer jag att ha en speciell lökhelg. Då är ni hjärtligt välkomna att shoppa loss bland lökar och knölar. Jag hoppas att få leverans till helgen 10-11 september.

Ja, jag kommer att ha tulpanen 'China Town' till försäljning.

söndag 14 augusti 2011

Echinacea 'Hot Summer'

En riktigt fin solhatt är Echinacea 'Hot Summer'. Den är ljust orange när den slår ut och på fem dagar djupnar färgen till mörkt röd. Den är verkligen underbar!



Jag har satt några plantor av solhatten i en nyanlagd rabatt. Jag trodde att jag satte ner den vita Echinacean 'Purity' eftersom jag planerade färgerna vitt, blått och rosa i den där rabatten. När sedan solhatten slog ut i orange blev det lite konstigt. Den häftiga Hot Summer ska absolut få stå kvar men det finns annat som måste flyttas på.

Jag har fortfarande några Echinacea 'Hot Summer' kvar till försäljning. Välkomna hit nästa helg. Idag har jag tyvärr stängt.

lördag 13 augusti 2011

Växtstöden börjar ta slut.

Det har tunnats ut bland växtstöden. Om ni funderar på att stötta någon växt i er trädgård, så kan det nog vara bra att titta in till Torvan rätt snart. Nästa leverans av växtstöd blir inte förrän nästa år. Idag har jag öppet men inte imorgon. Nästa helg är det öppet som vanligt.

Så här såg det ut efter Kullagårdens leverans i maj. Nu finns inte alla varianter av stöden kvar längre men kanske har vi just det du behöver.



Lilium 'Spring Pink', är en väldigt vacker lilja. Undrar om hon fortfarande blommar? Jag ska snart gå ut och titta efter.

Den mörka linjen ytterst på kronbladen och fräknarna gör henne till en skönhet! Namnet är lite underligt bara. Åtminstone här i Norden, men visst får hon oss att drömma om våren.

fredag 12 augusti 2011

En vacker Clematis!

Clematis 'Huldine' är en av mina absoluta favoriter! Hon är så ljuv med sina sidenvita blommor med lila strimmor på undersidan av kronbladen. Blommorna är inte så stora och därmed är hon mer elegant än många andra.


Huldine blommar både på årsskott och på gammal ved och därför beskär jag henne till hälften. Då får jag en längre blomning än om jag hade skurit ner henne helt och hållet.


Hon blir ungefär två meter hög och här i Torvan trädgård klänger hon i ett av Kullagårdens klematistorn, som ett elegant utropstecken.

torsdag 11 augusti 2011

Stewartia pseudocamellia och Hydrangea aspera sargentiana



Stewartia pseudocamellia, den japanska skenkamelian, har blommat över för länge sedan. Underbart är kort och blomningen är över efter ca: en vecka. Men det gör inte så mycket. Det kanske är så att man längtar extra och njuter extra när man bara kan glädjas en kort stund. Trädet är mycket vackert även också när det inte blommar. Blomknopparna är alldeles klotrunda och sammetsglänsande, bladverket är snyggt och stammens bark liknar platanens. Nu är ju inte vårt träd så gammalt så att stammen visar särskilt mycket av den läckra teckningen av barken. Några år till behöver vårt lilla träd på sig för att utveckla den där karakteristiska stammen. Detta är verkligen ett litet vackert träd som borde finnas i fler trädgårdar.



Var tid har sin fägring. Just nu blommar sammetshortensian, Hydrangea aspera sargentiana och den är magnifik! En vacker drottning i trädgården. Namnet syftar på de stora ludna bladen. Hon kommer från skogarna i Kina där hon växer som undervegetation i fuktiga områden under lövträd. Sammetshortensian vill alltså stå i skyddat läge utan att vara utsatt för hårda vindar och hon vill inte utstå torka och starkt solsken. Rotsystemet är ganska ytligt och och behöver lucker, näringsrik jord med lågt PH-värde.

Blomställningarna är stora, ca: 15 cm i diameter, och i mitten sitter de oansenliga fertila blommorna. Utanför dem sitter sterila, stora, vackra blommor och lockar insekter.

Det är så roligt att hon är så praktfull här i trädgården. Det syns nämligen omedelbart när hon inte trivs. Denna vackra invandrare från Kina kan nämligen se alldeles förfärligt trist ut när hon inte mår bra. Jag har sett ganska många som nog har haft hemlängtan.

onsdag 10 augusti 2011

Lilium 'Mambo' och Berkheya purpurea

Tack för en oerhört trevlig kväll, Nacka-Värmdö trädgårdssällskap!

När vi gick runt i trädgården igår visade jag Lilium 'Mambo' som inte riktigt längre står i sin fulla prakt. Jag lägger därför in bilder på henne som är tagna för några dagar sedan. Hon är mycket vacker och i motljus är hon extra fantastisk.



Min tistelaster, Berkheya purpurea, har klarat två vintrar och är också en skönhet väl värd att fotografera. Hon står i ett av stenpartierna där jag lagt gatsten omväxlande med annan sten för att skapa en mer levande yta. Stenen är lagd i sandlådesand. Det är väldränerat och stenarna gör att det magasineras en del värme och tistelastern har mått bra hittills. Det ska bli spännande att se om hon fixar en vinter till.



tisdag 9 augusti 2011

Trädgårdsbesök

Ikväll får jag besök av Nacka-Värmdö trädgårdssällskap. Det ska bli väldigt trevligt! Nu har det ju dessutom regnat så det är inte tvärtorrt överallt även om en del har tagit skada av att det varit så enormt torrt i sommar. Tyvärr så har tulpanträdet, Liriodendron tulipfera en hel del gula blad. Sorgligt!


Och Achlys triphylla,en perenn som också har ett speciellt och vackert bladverk, har blommat över. Inte för att det gör något, bladen är fortfarande lika vackra. Jag hoppas att mina gäster ska hitta kul växter att titta på och att de får en riktigt trevlig kväll utan regn. Regn ska komma på nätterna!

måndag 1 augusti 2011

Vattning!

Det ser ut som om det ska bli ännu en strålande solig och varm dag. Mer vattning med slang och spridare alltså. Vi har ett vattentryck som är riktigt dåligt och också väldigt varierande. Ibland klarar spridaren bara av att vattna ett par kvadratmeter och jag får flytta på spridaren hela tiden. Vattningen kan verkligen vara ett heltidssjobb.

De växter som är nya och ännu inte har ett utvecklat rotsystem måste vattnas ofta och rikligt. Man får tänka sig att växten fortfarande står i kruka fast under jord. Det tar tid för rötterna att söka sig ut från den gamla rotklumpen.


Rhododendron pachysanthum är en av årets nya växter som måste ha extra vattenpassning.